Сблъсъци пред Министерски съвет, напрежението ескалира след обявените нови мерки (НА ЖИВО)

Напрежението на жълтите павета и пред Министерски съвет ескалира. Протестиращите продължават да отстояват исканията си и да настояват за оставката на правителството.

Протестиращи срещу обявените по-рано строги противоепидемични мерки се опитват да влязат в сградата на Министерския съвет.

Гражданите бяха обявили начален час на протестните действия 10 часа, но изявлението на властите за налаганите от петък ограничения изпревари събитието.

По-рано демонстрантите затвориха движението по бул. „Дондуков“.

Бърза реакция на полицаите блокира и отцепи района между народа и Министерски съвет.

Центърът на София е блокиран и от протестите на провозвачите и таксиметровите шофьори, които също протестират срещу решенията на правителството.

На площада са представители на различни сфери. Пред Министерския съвет са се събрали спортисти, представители на бизнеса. Граждани са се събрали с празни чинии пред сградата, за да изразят недоволството си от решението на правителството да наложи локдаун до 21 декември.

11.18 ч.

„Онова, което става в момента, слава богу – изискуемите подписи не се събраха за свикването на Велико народно събрание. Но в момента гледат бюджета. Предлагат се противоепидемични, но никакви социално-икономически мерки“, посочи отец Дионисий.

Той призова всички протестиращи да се преместят пред задния вход на парламента.

11.12 ч.

Протестиращите на площада се увеличават с всяка минута.

11.05 ч.

отново се стигна до натиск и сблъсъци с полицията. Обстановката е изклчително напрегната. Демонстрантите правят периодични опити да пробият полицейския кордон, оформен около сградата на Министерския съвет. На място има мтого хора с качулки и маски.

Един от протестиращите беше издърпан от полицията при опит да бъде задържан. Последва бурна реакция от страна на демонстрантите. Стига се и до размяна на удари.

11.00 ч.

Искам да се обърна към всички онези, които утре остават без хляб. Утре ще имаме повече хора, които ще умрат от глад и мизерия, отколкото от вирус“, посочи една от протестиращите.

Бурни викове „Оставка!“ оглушават пространството, станало известно като „Триъгълника на властта“.

10.54 ч.

Демонстранти се опитват да пробият полицейския кордон около правителствената сграда. Част от гражданите натискат полицията.

На площада са и представители на партия „Възраждане“.

От мегафона бе отправен призив гражданите да се преместят пред входа на Министерския съвет, от който излизат депутатите, за да покажат „благодарността“ си.

 

10.50 ч.

Около сградата на Министерския съвет има засилено полицейско присъствие. Обстановката е напрегната. Не се изключва ескалация на напрежението. Протестиращите на площада са стотици.

Междувременно в района се провежда и протест на таксиметровите шофьори и автобусните превозвачи.
.
Снимка: БГНЕС
.
Снимка: БГНЕС

Лупа БГ, Фрог нюз

 

Твоят коментар