Сблъсък между полиция и демонстранти в центъра на София – ВИДЕО

До сблъсък между протестиращи и полиция се стигна в 76-ата вечер на гражданско недоволство в София.

Ескалацията на напрежението започна около 21:30 ч., когато на ъгъла на сградата на БАН протестиращите бяха спрени от полиция, когато се опитаха да завият на дясно към катедралния храм „Св. Александър Невски“.

Протестиращите обясниха, че искат тяхното шествие да премине около старата сграда на Народното събрание и да стигне до храм-паметника „Св, Александър Невски“. Демонстрантите бяха категорични, че действията на полицията са незаконни и няма причина те да бъдат спирани. Те обявиха, че ще останат на място, докато не бъдат пропуснати по определения от тях маршрут.

Към 22:30 ч. беше взривена бомбичка при кордона на полицията. Протестиращите обясниха, че тя е била хвърлена от някого зад техните гърбове и това е дело на провокатори. Нямаше повторни опити за конфронтация и повече бомби по полицаите не бяха хвърлени.

Ситуацията обаче се промени към 23:00 ч., когато полицаите настъпиха напред и се опитаха да разчистят пространството от протестиращите. Към тях полетяха бутилки с вода и още една бомба. На свои ред демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон и да продължат към старата сграда на Народното събрание и храм-паметника „Св, Александър Невски“, но бяха отблъснати.

Последваха още два опита за пробив от страна на протестиращите, последния от които в 23:15 ч., но те също бяха отхвърлени от униформените.

Протестиращите са категорични, че ще останат на място, докато не бъдат пропуснати или не им бъде дадено обяснение от ръководството на СДВР защо ги спират.

Към 21:30 ч. в района на площад „Народно събрание“ е имало един пострадал полицай, който е откаран в болница. По информация на СДВР има и един задържан за носене на опасни предмети.

В района на старата сграда на Народното събрание дойде и кметът на община „Оборище“ Николай Александров, за да разбе5ре защо не допускат да преминат хората през неговия периметър. По неговите думи „като свободни граждани протестиращите могат да преминат оттам, но въпросът е дали за тази вечер е издадена заповед за затваряне на района“. Александров заяви, че не се е чувал с кметът Фандъкова по този въпрос, защото той е бил зададен многократно от журналистите на столичния пресцентър и на ръководството на жандармерията.

„Моето присъствие тук беше мотивирано, все пак като представител на районната администрация да дойда и от името на Столична община да помоля гражданите да не се противопоставят излишно и да заобиколят по улица „Париж“, заяви Александров.

Малко след пристигането на районния кмет напрежението спадна и полицаите свалиха щитовете. Малко след 23:00 ч. част от недоволните от властта решиха да продължат към „Орлов мост“, за да избегнат нова ескалация на напрежение с униформените. Други останаха на място в района на площад „Народно събрание“, докато служителите на реда се прегрупираха.

В съобщение, изпратено до медиите директорът на Столичната дирекция старши комисар Георги Хаджиев малко по-късно заяви, че  „за днешния ден е съгласувано със Столичната община единствено провеждане на протестни действия на площад „Независимост“, както и в района пред БНБ. Случилото се пред сградата на Народното събрание – стратегически обект от значение за националната сигурност, са нерегламентирани действия, целящи единствено ескалация на напрежението“.

Към 23:00 ч. по-голямата част от демонстрантите се бяха разотишли. От „Отровното трио“ обявиха, че протестите продължават и тази сряда, а началото им е в 18:30 ч. пред Съдебната палата.

Твоят коментар