САЩ остави света без лекарство за COVID-19

Страната изкупи почти всички световни запаси от ремдесивир, друга държава няма да може да се снабди през следващите 3 месеца

 

САЩ изкупи почти всички световни запаси от ключовия в борбата с COVID-19 ремдесивир (remdesivir), предадоха световните агенции. Така нито една друга страна няма да може да се снабди с лекарството, което помага за възстановяване от инфекцията най-малко през следващите три месеца, изчислява „Гардиън“.

Лекарството, произвеждано от компанията Gilead Sciences, е първото одобрено от властите в САЩ за терапия на COVID-19.

Резултатите му от клинични изпитвания в болници показват, че то помага на заразените да се възстановят по-бързо от болестта, като намалява времето с до около 4 дни. Ремдесивир е изобретен за борба с Ебола. Атакува ензима, от който вирусът се нуждае, за да се възпроизвежда в клетките на човешкия организъм.

В изявление на здравното министерство на САЩ се казва, че президентът Тръмп е сключил „невероятна“ сделка с Gilead за 500 000 дози. Те са цялата продукция за месец април, 90% от тази, която предстои да бъде произведена през август и 90% от тази, която предстои да бъде произведена през септември.

Един курс на лечение с ремдесивир е средно с 6,25 флакона и струва приблизително $3200.

Сделката бе обявена на фона на предупреждението от американския здравен експерт Антъни Фаучи, че новорегистрираните заразени може да достигнат 100 000 души на ден.

Експертите са обезпокоени както от едностранните действия на САЩ, така и от по-широките последици, например в случай на наличие на ваксина, коментира БНТ.

Преди сключването на „невероятната“ сделка, Gilead се беше споразумяла с пет фармацевтични компании от Индия и Пакистан да увеличи доставките, което да осигури количества да 127 страни по

Твоят коментар