САЩ: Лукашенко не е легитимен президент на Беларус

Народът на Беларус е отхвърлил Александър Лукашенко за свой лидер и той не може да се счита за легитимен държавен глава. Това обяви по време на специален телефонен брифинг за журналисти първият заместник държавен секретар на САЩ Стивън Биган, цитиран от EA Daily.

„Ние тясно координираме с нашите съюзници и партньори по-нататъшните стъпки, които включват санкции. Съединените щати поддържат санкции срещу 17 лица, включително владетеля на Беларус и други високопоставени лица. Освен това ние тясно координираме с нашите европейски партньори допълнителни целенасочени санкции срещу всички, които са отговорни за нарушенията на човешките права и репресиите в Беларус“, каза той.

Според Биган мерките, предприети от Съединените щати и техните съюзници, „трябва да бъдат ясен сигнал за онези, които допринасят за насилието в Беларус“.

„Нашите санкции са в сила от няколко години и нашите европейски партньори възстановяват тези санкции, които бяха отменени, за да се установят по-тесни отношения с Беларус и евентуално да се смекчи неговата политика“, каза той и добави, че „в допълнение към тези 17 на лица, подложени на санкции, обсъждаме с нашите европейски партньори редица мерки, които ще сме готови да обявим в близко бъдеще“.

Според него САЩ вярват, че белоруският народ е отхвърлил Александър Лукашенко за свой лидер.

„Режимът не работи в интерес на белоруския народ … Сега, след като хората явно отхвърлиха режима, ръководството на Беларус използва насилие, за да запази властта си“, каза Биган.

В същото време той подчерта, че САЩ вярват, че Лукашенко няма легитимност и настояват за провеждане на нови избори в републиката.

„Съединените щати вярват – и това не е само нашето мнение, то е гарантирано на белоруския народ от Заключителния акт от Хелзинки и Всеобщата декларация за правата на човека – че белоруският народ има право на свободни и честни избори, по време на които сам избира своите лидери“, заяви Биган.

В същото време той още веднъж отбеляза, че гражданите на Беларус „са били лишени от такава възможност на 9 август“.

„Не е предоставена легитимност на владетеля на Беларус в резултат на изборите на 9 август“, заяви служителят на Държавния департамент и добави, че „белоруският народ заслужава и изисква възможността да проведе такива избори под независим надзор и САЩ силно подкрепят желанието им да осигурят това“.

Да припомним, че в Беларус се проведоха президентски избори, на които Александър Лукашенко официално спечели. Западните държави не признаха резултатите от гласуването. След суровото потушаване на протестите, САЩ и ЕС обявиха възможността за налагане на лични санкции срещу редица беларуски служители.

 

Източник „Фокус“

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар