САЩ и Румъния сключват договор за 8 млрд. долара за нови реактори на АЕЦ „Черна вода“

Правителствата на Румъния и САЩ ще подпишат споразумение за 8 млрд. долара за проект, свързан с основен ремонт на един от действащите и началото на изграждането на два нови реактора в атомната електроцентрала Черна вода, предава БГНЕС.

„Проектът от 8 милиарда долара ще представлява модел на бъдещите румънско-американски проекти за икономическо и енергийно развитие“, казва американският посланик в Букурещ Адриан Зукерман във видеообръщение. В момента в САЩ е румънският министър на икономокита, който ще подпише споразумението. Освен него в Щатите е и министърът на отбраната на Румъния.

Румънското правителство от години търси инвеститори за партньорство за изграждането на два нови реактора в атомната централа Черна вода, която вече експлоатира два 700-мегаватови блокове.

През юни Румъния прекъсна връзките с китайската „General Nuclear Power Corporation“, с която операторът на централата „Nuclearelectrica“ подписа меморандум за разбирателство още през 2015 г. за разработването, изграждането, експлоатацията и извеждането от експлоатация на двата реактора.

 

През петте години обаче не се случиха значителни събития и през януари 2020 г. премиерът Людовик Орбан заяви, че правителството може да излезе от сделката с китайската фирма, припомня БГНЕС.

 

Това „е най-големият финансов пакет, получаван някога от Румъния и показва доверието, което САЩ имат в своя дългогодишен партньор и съюзник. Двустранните отношения САЩ-Румъния никога не са били по-силни“, е заявил американският посланик, цитиран от „Ромъния либера“.

 

Румънските вестници припомнят, че на 26 май държавната компания „Нуклярелектрика“, която управлява атомната централа в Черна вода, поиска прекратяване на стратегията за изграждане на трети и четвърти реактор на централата с китайската компания CGN, с която румънската държава преговаря няколко години. Проектът се оценяваше на 6,45 милиарда евро, припомнят „Адевърул“ и „Ромъния либера“. Вестниците припомнят изказване на министъра на икономиката и енергетиката Вирджил Попеску, че Румъния е била държана дълго време като заложник на така нареченото споразумение с китайската компания и че трети и четвърти реактор на централата трябва да бъдат построени с партньори от ЕС и САЩ.

 

В. „Гъндул“ допълва по темата за посещението на двамата румънски министри в САЩ, че американският министър на отбраната Марк Еспър и румънският му колега Николае Чука са подписали споразумение в сферата на отбраната за периода 2020-2030 г. Двамата лидери подписаха 10-годишна пътна карта за сътрудничество в сферата на отбраната, която обхваща общите стратегически цели и общите интереси на страните за модернизация в сферата на отбраната и сигурността в Черно море, пише „Гъндул“.

 

САЩ са признателни за силния ангажимент на Румъния в Алианса, по-специално с приемането на румънска територия на елементи от противоракетния щит „Еджис ашор“ (Aegis Ashore), който е ключов за отбраната на НАТО, е заявил американският секретар по отбраната. Той е отбелязал и факта, че Румъния е увеличила разходите за отбрана през последните години, като те са надхвърлили два процента от брутния вътрешен продукт. „Това е силен пример за други държави съюзнички“, е посочил Марк Еспър, цитиран от в. „Гъндул“.

 

Вестникът цитира и думите на румънския министър на отбраната Николае Чука, че „САЩ са най-силният съюзник на Румъния“. Чука отбеляза, че Румъния инвестира в модернизацията на военновъздушната база „Михаил Когълничану“ в окръг Констанца и припомни, че преди две седмици Румъния се е снабдила с ракети земя-въздух „Пейтриът“, превръщайки се в първата страна от източния фланг на НАТО, която притежава тази система.


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар