Сачева сред работници: Новият модел на 60/40 ще продължи, но в друг формат

Мерките, които предприема правителството във връзка с пандемията от COVID-19, са свързани със запазване на работните места и доходите на хората. Новият модел на 60/40 ще продължи до края на годината, но вероятно в друг формат“. Това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева по време на посещението си в предприятие за производство на хотелиерско и ресторантьорско оборудване в Добрич, предаде Новини.бг. 

По думите й туризмът, хотелиерството и ресторантьорството са сред най-засегнатите от кризата сектори.

Министърът посочи още, че благодарение на мерките около 300 000 души са запазили работните си места, а нивата на безработицата са останали ниски.

„През август беше 7,5%. Ако не бяхме предприели действия, щеше да надхвърли 14%“, обясни Сачева.

Тя разговаря с представители на фирмата, които изтъкнаха, че благодарение на 60/40 в предприятието няма нито един освободен или пуснат в неплатен отпуск служител.

 

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева съобщи в Добрич, че се надява до края на септември или в първите дни на октомври да стане ясно как ще бъдат увеличени пенсиите като предстои решението да бъде взето на коалиционен съвет, предаде БТА.

Има няколко варианта, които се обсъждат. Единият е да продължи добавката от 50 лева, друг е за преизчисляване на пенсиите с дохода от 2015 година като при това положение ще могат да бъдат преизчислени пенсиите на 1 100 000 души, каза министър Сачева.

 

По думите й третият вариант е предложението от синдикатите за преизчисляване на всички пенсии като се промени индивидуалният коефициент, така че да се запази солидарният и справедлив модел на социалното осигуряване у нас. Различните варианти общо биха стрували между 1 милиард и 200 милиона лева до 3 милиарда и 800 милиона лева годишно, посочи Деница Сачева. 

 

В отговор на въпрос кой вариант тя предпочита, Сачева коментира, че смята за добър модела, който е свързан с индексация на индивидуалния коефициент, и да се продължи със споразумението със синдикатите и работодателите за швейцарското правило. Според министъра така хората ще бъдат стимулирани да се осигуряват на техните реални доходи и всеки трябва да си дава сметка, че пенсията е заместващ доход, който отчита личния принос. 

 

При визитата си в Добрич Деница Сачева е разговаряла с ръководителите на дирекциите „Социално подпомагане“, бюрата по труда и дирекциите на Главна инспекция по труда в региона. В художествената галерия министърът има среща с представители на бизнеса на тема „Мерки за запазване и осигуряване на заетост“.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар