Руски изтребители прехванаха американски бомбардировач над Берингово море

Роуски изтребители съпроводиха стратегически бомбардировач на американските ВВС над Берингово и Охотско море, съобщиха от министерството на отбраната в Москва.

В съобщението се отбелязва, че руските средства за контрол на въздушното пространство са засекли въздушен обект, приближаващ се към държавната граница.

„Екипажите на руските изтребители са идентифицирали въздушната цел като стратегически бомбардировач B-1В Lancer на американските ВВС. След като съпроводиха чуждия самолет, руските изтребители благополучно са завърнаха в базите си“, се казва в съобщението на ведомството.

Във въздуха са били вдигнати изтребители МиГ-31 от морската авиация на Тихоокеанския флот и Су-35с.

Наскоро бе съобщено и за прехващането на три американски бомбардировача над акваторията на Черно море.

Преди дни главнокомандващият Въздушно-космическите сили на Русия ген.-полк. Сергей Суровикин обяви, че НАТО е повишила активността на своите бойни (а не само разузнавателни) самолети около границите на Русия.

 

Според генерала, само за периода от 28 август до 4 септември самолети от бомбардировъчната авиация на САЩ са извършили 10 единични и групови полета във въздушното пространство на страните от Западна и Източна Европа, както и над прилежащите им морски акватории. През този период руската авиация е била вдигана 27 пъти за прехващане над Балтийско, Баренцово, Черно и Охотско морета.

 

Превод и редакция: Епицентър.БГ

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар