Русия с нов тест за Covid-19, проучват ефекта на хининов препарат за лечение

В Русия е създаден нов тест за коронавирус с висока точност. В страната започват също така клинични проучвания на препарат срещу заболяването, който може да се използва както за лечение, така и за профилактика, предава БНР.

Тестът е разработен в Научноизследователския институт по епидемиология на „Роспотребнадзор“ – федералната агенция, която осъществява санитарния и епидемиологичния контрол в Русия. На официалната интернет страница на агенцията се съобщава, че тестът успешно е преминал всички клинични проучвания, показал е висока ефективност и на 25 март е бил регистриран за използване на територията на Руската федерация. Той разпознава не само вируса, който причинява Covid-19, но и сходни инфекции.

Междувременно ръководителят на Федералната медико-биологична агенция и бивш министър на здравеопазването Вероника Скворцова съобщи в ефира на държавната телевизия, че в Русия е създадено и лекарство срещу коронавируса:

„Федералната медико-биологична агенция, нашият институт по фармакологична защита синтезира препарата „Мефлохин“. „Мефлохин хидрохлорид“ е аналог на противомаларийните препарати на основата на хинина, но е значително по-малко токсичен, понася се леко и има силно изразено противокоронавирусно действие“.

Препаратът е разработен съвместно с Института по микробиология на министерството на отбраната. Произведени са 3000 опаковки. Започват клинични проучвания.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар