Русия е изстреляла за първи път хиперзвукова ракета „Циркон“ от кораб

Русия проведе за първи път пуск на най-новата си хиперзвукова ракета „Циркон“ от кораб – фрегата от проект 22350. „Адмирал Горшков“ е изстреляла „Циркон“ от Баренцово море по наземни цели на морски полигон през януари. Това съобщават пред ТАСС два източника от структурите на Северозападния федерален окръг.

„В съответствие с държавната програма за изпитания на „Циркон“, в началото на януари тази година „Адмирал Горшков“ изстреля тази ракета от Баренцово море по наземна цел на една от военните тренировъчни бази в Северен Урал“, съобщи един от събеседниците на агенцията.

Друг източник потвърди тази информация, отбелязвайки, че „полета на Циркон надхвърли 500 км“.

Събеседникът съобщи още, че изпитанията на „Циркон“ от морски носители ще продължат през 2020 година. „След завършване на програмата за изпитателни изстрелвания от „Адмирал Горшков“, тези ракети ще бъдат изстрелвани от ядрени подводници“, заяви източникът.

През ноември миналата година пресслужбата на Северния флот съобщи, че фрегатата е пристигнала във военноморската база Беломорск (град Северодвинск), за да се подготви за тестване на нови видове оръжия.

За ракетата „Циркон“

През февруари 2019 г. руският президент Владимир Путин в обръщението си пред Федералното събрание отбеляза, че работата по ракетата „Циркон“ протича по график. Тя, според държавния глава, има скорост от около 9 Маха и може да поразява цели на разстояние повече от хиляда км, както надводни, така и наземни. Тогава Путин уточни, че е предвидено носители на тези ракети да са кораби серийно производство и подводници, включително произведените и строящи се плавателни съдове, предвидени да изтрелват „Калибър“.

Както заяви заместник-министърът на отбраната на Русия Алексей Криворучко през ноември 2019 г., планирано е „Цирконите“ да бъдат разположени на фрегата „Маршал Шапошников“ и многофункционалната ядрена подводница от проект 949А „Иркутск“, които ще бъдат модернизирани за тази цел. През декември 2019 г. ръководителят на Обединената корабостроителна корпорация Алексей Рахманов заяви, че хиперзвуковите ракети „Циркон“ могат да бъдат разположени на всички нови видове руски кораби.

 

Източник: Агенция „Фокус“

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар