Русия е готова да изнася най-модерния си изтребител от пето поколение – Су-57

Русия е готова да обсъжда продажби на изтребителя от пето поколение Су-57 с чуждестранни партньори, но засега този самолет е търсен на вътрешния пазар. Това заяви генералният директор на авиационния комплекс „Ростех“ Анатоли Сердюков.

„Докато не доставим достатъчно самолети на собствената си армия, едва ли ще има забележимо търсене на външния пазар … Затова сега задача номер едно е да доставим самолета на руските въоръжени сили. В същото време предлагаме тази машина на чужденци, извършваме рекламна работа“, каза Сердюков в интервю за РБК, цитирано от Агенция „Фокус“.

Той не обясни на кои страни се предлага да закупят Су-57.

EADaily припомня, че през 2019 г. руският президент Владимир Путин заяви, че до 2028 г. за руските въоръжени сили ще бъдат закупени 76 изтребителя Су-57.

По-рано прессекретарят на Федералната служба за военно-техническо сътрудничество на Руската федерация Мария Воробьова отбеляза, че няколко държави вече са изпратили официални заявления за закупуване на най-новите изтребители от пето поколение Су-57.

Този изтребител е проектиран да унищожава всички видове въздушни, наземни и надводни цели. Самолетът има свръхзвукова крейсерска скорост, въоръжение вътре във фюзелажа, радиопоглъщащо покритие (стелт технология), както и най-новия комплекс от бордово оборудване.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар