Румяна Коларова: Страхът на Радев да провежда консултации е свързан с неудачното свикване на КСНС

Страхът на Радев да провежда консултации е свързан с неудачното свикване на Консултативния съвет по национална сигурност. Това каза за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ проф. Румяна Коларова, политолог и съветник от екипа на президента Росен Плевнелиев за ролята, на президентските консултации в изборния процес.

Според нея консултациите са позитивен ход, който привлича вниманието на медиите към президентската институция, но и утвърждава процедура, която предшествениците на Радев използваха много ефективно.

„Жалко е, че президентът Радев се осмели или се сети да прибегне до този инструмент чак на петата година от своя мандат. Той обаче заслужава и да бъде поздравен, защото консултациите са силата на една президентска институция и показват авторитета на държавния глава. Предполагам, че този страх на Радев да провежда консултации е свързан с неудачното свикване на Консултативния съвет по национална сигурност. Дори имахме един инцидент, при който консултативният съвет не се състоя, защото участниците в него не дойдоха, просто не присъстваха“, обясни тя.

Според проф. Румяна Коларова това е бил един от първите сигнали за институционалният разрив, който в момента е видим и не носи полза за никого.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар