Румънските депутати гласуваха 40% увеличение на пенсиите

Парламентът на Румъния одобри във вторник корекция на държавния бюджет за 2020 г., включително поправка от социалдемократите за повишаване на пенсиите с 40%. Това съобщава Ajerpres.

За решението гласуваха 242 депутати и сенатори, 147 бяха против, а 11 се въздържаха.
От Социалдемократическа партия (СДП) внесоха редица изменения в проекто коригирането на бюджета, изготвено от правителството на Национално-либералната партия (ЛНП). Тези изменения предвиждат 40% увеличение на пенсиите от 1 септември, вместо 14%, предложени от либералите, както и увеличение на заплатите на учителите и отпускане на допълнителни средства за местните власти.

Освен това в понеделник Сенатът одобри законодателната инициатива на социалдемократите, според която на учителите в средните и висшите учебни заведения ще се изплаща месечна премия за риска от коронавирусна инфекция през целия период на извънредния режим в размер на 2 хиляди леи (над 400 евро). Законопроектът трябва да бъде одобрен и от Камарата на депутатите.

Премиерът Лудовик Орбан заяви, че измененията предполагат увеличение на разходите с 6,3% от БВП и призова парламентаристите да ги отхвърлят. Финансовият министър Флорин Кицу нарече измененията „агресия срещу икономическата стабилност на Румъния“. Националната банка на Румъния предупреди, че 40% увеличение на пенсиите ще доведе до увеличаване на бюджетния дефицит през 2021 г. с 11% от БВП.

Представители на PNL обявиха, че ще обжалват решението, взето от парламента, в Конституционния съд.
Някои румънски наблюдатели са на мнение, че приемането на измененията в корекцията на държавния бюджет се дължи на предизборната кампания. Според вестник „Бурса“ (фондова борса) например, социалдемократите от парламентарното мнозинство настояват за тяхното одобрение, тъй като рейтингът им в социологическите проучвания напоследък пада. Местните избори трябва да се проведат в Румъния на 27 септември.

 

Твоят коментар