Румен Петков поиска делото за убийството на Луканов да се възобнови: Той беше сатанизиран!

„Делото за убийството на Андрей Луканов трябва да бъде възобонвовено, ако искаме една от най-мрачните страници в най-новата история на страната да бъде затворена с усещане за справедливост. Това може да направи главният прокурор по предложение на градския прокурор. Имайте предвид, че това разследване се е водило по време на различни правителства. Аз настоявам за възобновяване, не заради личните ми отношения с Андрей, а защото това е важен въпрос за страната ни.

Това заяви за предаването „120 минути“ Румен Петков, лидер на АБВ, бивш член на БСП и бивш вътрешен министър на Тройната коалиция. Той изрази съмнение, че настоящия главен прокурор ще направи това, но настоя за важността му.

 

На 2 октомври се навършиха 24 години от убийството на бившия премиер на България. Той беше застрелян на излизане от дома си, а повече от 20 години около смъртта му остават множество въпроси.

В предаването „120 минути“ преди седмица убийството коментира бившият директор на отдел „Убийства“ в МВР Ботьо Ботев, който работи по криминалния случай от самото начало. Той заяви, че някой си Гопе от Елин Пелин е бил поръчителя на разстрела, намеси името на Румен Петков по повод укриване в хода на разследването информация за среща във вилата на Петър Манджуков.

 

За Ботев в дъното на убийството е конфликтът между лидера на групировката „Орион” Румен Спасов и Луканов. Спасов обвинявал Луканов за смъртта на баща си в затвора.

 

Румен Петков каза, че е говорил с Луканов два дни, преди да го убият. Пътували заедно към Плевен. Бившият премиер провел дълъг разговор по телефона, свързан с негово предстоящо пътуване до САЩ. „Той ми разказа за този разговор… трябва да кажа, че определенията за Румен Спасов, за кръга „Орион“ бяха много груби, нетипично за него груби“, разказа Петков.

 

„Ние бяхме в Плевен, това е, мисля, два дни преди да го убият. Беше ден понеделник и на него му предстоеше пътуване в Съединените щати, и му се обадиха по телефона, мобилния. Спряхме колите, за да проведе разговора спокойно. Разговорът беше изключително важен за нас, като държава, мисля, защото той каза, че би приел да отиде в Щатите, ако има среща на най-високо ниво, Държавния департамент, за да се гарантира мястото на България като енергиен център в Европа, да се гарантира изграждането на тогава „Син поток“, който за съжаление в последствие беше провален от правителството на Иван Костов, всъщност България загуби стотици милиони от транзитните такси, и се планираха серия от лекции. След като приключихме, пътувахме заедно с моята кола към „Кайлъка“. Тогава той ми разказа за този разговор с г-н Георгиев“, заяви Румен Петков. 

„Трябва да кажа, че определенията за Румен Спасов, кръга „Орион“, бяха много груби, нетипично за него груби, и беше категоричен, че с тази шайка мародери и други, и други, и други, той не може да проведе разговор по много причини, едната от които е личната му човешка хигиена“, изтъкна той.

 

По думите на Петков, когатро Луканов е коментирал темата с Николай Добрев, министър на вътрешните работи (1996 – 1997), това не е било изненада за Добрев. „Кольо и Андрей имаха много добри човешки взаимоотношения и се виждаха, в това число – и в мое присъствие – нерядко“, каза Румен Петков.

 

Според него най-вероятно Добрев е казал на Цвятко Цветков. „Не мога да преценя защо не го е казал пред обществото. Това е неговият избор, той го е направил, той така е преценил“, посочи Петков. 

 

Според него Луканов е бил сатанизиран без основание. „И до ден днешен се намират разни хора с блясък в очите да говорят за куфарчета с пари. Истината за имотното състояние на Андрей и на неговото семейство е, че той си отиде от този свят с един апартамент, собственост на него и на съпругата му. Не с 6, не седмият да е с асансьор в хола, а с един апартамент и с една малка виличка в Мала църква – 35-40 кв. метра“, заяви Петков.

 

По думите му никой не е спечелил от убийството на един бивш премиер и добър експерт в енергетиката, а само държавата много е загубила.

 

За отношенията между Илия Павлов и Мултигруп и Андрей Луканов Румен Петков коментира, че разсъжденията на тема „Павлов ударил шамар на Андрей в Москва“ са абсурдни. По думите му Луканов би отвърнал със сигурност, просто защото е такъв човек, а Илия Павлов не е глупав човек и не би си позволил подобна постъпка. „За мен това е абсурден мит.“, заяви Петков. Той потвърди, че една от версиите, по които е имало сериозно разслеване са енергийните и газови геополитически интереси в страната ни.


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар