Румен Драганов: Концесионерите на плажове са по-силни от премиер и министър. Да си върнем държавата!

„Очертава се много интензивен септември. Наблюдаваме планината, морето и в цялата страна къщите за гости, семейните хотели. Магистралите станаха тесни“. Това заяви в „Денят започва“ на БНТ Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.

 

До средата на октомври се очаква да има туристи по морето. Около 7 200 000 българи ще бъдат на територията на страната, около половината ще бъдат на морето. Проблем, който се очерта през летния сезон, е този с местата за паркиране. Подобна тенденция се очаква и през зимния туристически сезон.

„Проработи туризмът с човешко лице“, заяви Драганов. Устоял е семейният бизнес – къщи за гости, малки семейни хотели. Пострадали са тези, които са планирали нискобюджетен туризъм от чужбина с работници от Украйна и Молдова.

 

„Ние сме имали свръхтуризъм през последните години на база на това, че докарваме много нискобюджетни туристи“, посочи Драганов.

 

„Тази година не може да се каже, че имаше предпочитания между Южното и Северното Черноморие. Когато правиш човешки туризъм, няма значение къде се намираш“, коментира специалистът.

Според него ваучерната система не е проработила. Той очаква да бъдат предвидени средства за здравна превенция или ваучери за почивка по 720 лева на човек, които да се дистрибутират от фирмите, които дистрибутират и ваучерите за храна.

Според Драганов е сработило договореното намаление на цените за чадъри и шезлонги на българското Черноморие.
„Хората са много доволни от това, че цените наистина са по-ниски, но те продължават да правят сравнение с Гърция като конкурентоспособна дестинация. Конкурентността на Гърция е, че там не се плаща за чадъри. Там пак плащат 10 евро например, но срещу това получават фрапе, топъл шоколад, напитки и то в добро качество. В България това не може да се случи“, заяви категорично Драганов.

 

Къде е причината?

 

„Колкото пъти говорим с управляващите туризма, те до такава степен са предали интересите на българския туризъм, че в момента дори не могат да водят преговори с техните наематели – концесионерите на плажа. Те се явяват по-силни и от министър, и от министър-председател“, каза Драганов.

Той отправи много остра критика и към презастрояването по нашето Черноморие: „Презастрояването влияе отрицателно на българския туризъм. Това показва корупцията в общините, кметовете и главните архитекти, които дават разрешение. Въпросът не е само в това, че унищожават природата и нанасят щети, а че разни умни хора с куфари с пари се размотава из страната и като хванат някое такова кметче и започват да строят тук и там. Сега виждаме как прокуратурата започва да ги лови един по един“.

И още: „Виждаме хотели, построени върху пясък, за които някои твърдят, че били законни. Това е публична държавна собственост. Ние или сме държава, член на НАТО и ЕС, имаме войска и можем да си браним територията, или хора с разни подписчета са се напъхали и строят незаконно.“

По думите му тези, които вече са инвестирали в туризма, губят от това.

На въпрос какъв и изводът от това, че концесионерите са по-силни от правителството Драганов заяви: „Да си вземем държавата. Ние трябва да станем държава.“


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар