Росен Желязков: Открива се процедурата за избор на концесионер за летище „Пловдив“

Откри се процедура за определяне на концесионер за концесия за строителство на обект гражданско летище за обществено ползване „Пловдив“. Това съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на редовното правителствено заседание, предаде Агенция „Фокус“.

„То ще бъде по подобие на процедурата за летище „София“, с цялостна информация, нарочна уеб страница, въпроси и отговори на потенциални инвеститори, пълна прозрачност“, обясни той.

Минималните изисквания към участниците са практически опит в експлоатацията на международно летище с пътникопоток не по-малък от 450 000 пътници на годишна база в рамките на не по-малко от 5 години през изминалите 10. Основният капитал на участниците трябва да бъде не по-малко от 1 милион лева, а размерът на пазарната стойност на дълготрайните материални активи да не е по-малък от 40 милиона лева.

„Трябва да са съфинансирали поне един проект, чиято стойност надвишава 10 милиона лева през последните 10 години и да имат опит и при привличането на финансови средства“, допълни Желязков.

Инвестициите, които се очакват, трябва да бъдат не по-малко от 100 милиона лева. По думите му, летището ще допринесе за развитието на транспортната свързаност в региона.


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар