РЗИ не подбира: Наложиха карантина на вакcиниран със сертификат и много aнтитела

Трябва ли, ако си ваксиниран с две дози и имаш стотици антитела, да бъдеш карантиниран за 14 дни? Това е парадоксът, пред който е изправен журналистът Найо Тицин.

„Казусът е следният – при завръщането ми от Италия вчера бях се запасил, така да се каже, с документи – сертификат за ваксина и документ от лаборатория за високо ниво на антитела – 414 при необходими 13. Оказва се, че при тези два документа нищо не може да се направи, защото те не се считат за валидни и не се признават документи, които би трябвало да те освободят от карантина“, разказа Тицин.

„От РЗИ получих официален имейл, че карантината се прекратява само при отрицателен PCR тест. Моят въпрос е защо се издават сертификати за ваксинация с всичките необходими атрибути, издаден от Националната здравна информационна система към Министерството на здравеопазването? Защо човек с наличие на антитела трябва да бъде карантиниран? Аз съм постъпил отговорно като гражданин – ваксинирал съм се, за да не пренасям вируса. Защо трябва да си правя тест за 120 лева, след като съм ваксиниран и е ясно, че самите PCR тестове не дава 100% гаранция, че си здрав? Моят въпрос не е само към българските здравни власти. Има хаос на европейско ниво и в цял свят. Но мисля, чер българските здравни власти могат да бъдат пионери в това отношение и да заявят, че един такъв сертификат може да освобождава от карантина“, смята Тицин.

Въпреки че е ваксиниран, той може да пренася в горните дихателни пътища вируса и ако не спазва мерките и се срещне с някого, може да му го предаде, коментира д-р Николай Брънзалов пред бТВ.

„Трябва да има малко по-облекчен режим за ваксинираните, ние затова настояваме за международен, поне европейски сертификат, който показва, че в страната не влиза болен човек“, каза още Брънзалов.

Твоят коментар