Ресторантьори плашат с гражданско неподчинение

Ресторантьори и собственици на нощни клубове и дискотеки заплашват с гражданско неподчинение и самоволно отваряне на заведенията. 

 

„Ако до 2 седмици не се вземе решение за отваряне на нашия сектор, тъй като ние сме на последно място по заболеваемост в Европа, ние няма накъде да паднем повече – ще приложим италианския модел. Всички заведения ще отворят в един ден и ще работят оттук нататък. От един момент нататък вече няма какво да се губи. Повече няма да чакаме“.

 

Това написа на фейсбук страницата на Българската асоциацията на заведенията нейният председател Ричард Алибегов.

 

От БАЗ публикуваха и своеобразна анкета към своите членове в профила си във Фейсбук. Същият текст бе разпространен и от другата браншова организация Сдружения на заведенията в България. 

 

Днес ви питаме: Какви трябва да са следващите действия на затворените бизнеси, не само заведенията, ако щабът реши да удължи забраната за работа и след 31.01.?

1. Организиране на национален протест.

2. Обявяване на Гражданско неподчинение по примера на Италия.

3. Нациоанален протест, а ако исканията ни не бъдат удовлетворени, последващо отваряне на обектите по примера на Италия.

4. Съгласяваме се да останем затворени, но ако изплатят компенсациите на всички до 31.01, и до същата дата има разписани и приети нови мерки за февруари.

 

Реакцията на ресторантьорите се случва дни след като полиция и здравни инспектори разкриха нелегални партита в заведения в Пловдив и София през уикенда и глобиха посетителите и собствениците на обектите. Нарушенията на правилата за събиране на хора и на ограничението хотелските ресторанти да работят до 22 часа съвпада и с акции на гражданско неподчинение в Италия.

 

На 15 януари стотици ресторантьори в Италия отвориха врати въпреки противоепидемичните мерки, които според собствениците убиват малкия и среден бизнес и ограничават правата и свободата на хората. В социалните мрежи посетители качиха клипове от различни препълнени заведения.

 

„Предстои обсъждане на предложението ресторантите, по примера на хотелите, да отворят при капацитет от 50% и да работят от 6 часа сутринта до 22 часа, ако епидемичната обстановка позволява това разхлабване на мерките“, коментира тази сутрин пред БНТ вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.

 

Друго предложение било ресторантите да работят с предварителна резервация със стриктно спазване на разстояние между масите и пълна дезинфекция. Не всички заведения обаче имали възможност да работят с резервации.

 

Тези идеи тепърва щели да се коментират с Националния оперативен щаб. „Туристическият сектор е най-пряко засегнат от коронакризата. В постоянен контакт съм с бранша, но най-важни са животът и здравето на хората“, заяви министър Николова.

 

Ресторантите в България са затворени до 31 януари заповед на здравния министър от 27 ноември 2020 г., а нощните заведения – от средата на октомври. Малко преди Нова година бе позволено на хотелските ресторанти да работят до 22 часа само за гостите на хотела и с 50% от капацитета си.


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар