Ресторантьорите отлагат протеста и искат обезщетения от държавата

Собствениците на заведения решиха, че няма да организират протести срещу налаганите противоепидемични мерки, а вместо това ще искат компенсации.

След 3-часова среща на национално ниво ресторантьорите обявиха, че ще настояват за финансови компенсации от държавата за работниците и служителите им за времето, в което обектите са затворени. Обезщетенията, според тях, трябва да са в размер на 80% от възнагражденията по трудов договор.

Председателят на сдружението на заведенията Емил Коларов заяви пред БНР: “Това нещо включва и външните фирми, като фирми за охрана, диджеи, музиканти, танцьори и т.н., които работят в тези същите заведения, т.е. те остават без работа. Очакваме отговор кога и как ще се случи това нещо, като тук става въпрос да се преведат пари директно на работниците по техните сметки, без по никакъв начин да минават през фирми, да се гледат документи на фирми и т.н. Значи, затворен ли е обектът, всички хора, които са работели в този обект – доказва се, вижда се кой е бил там на трудов договор, кой има договори за охрана и т.н. – си получатав парите по техните лични сметки“.

На следваща среща, насрочена за 5 ноември, представителите на бранша щели да обсъдат поведението на властта и начина, по който държавата реагира на поставените искания. Тогава ще се реши дали да предприемат нови меркии.

Същевременно, въпреки резкия скок на заразените с коронавирус и затягането на мерките срещу разпространението му, не липсва интерес към коледни и новогодишни тържества в заведения и хотелски комплекси. Това отчитат от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), откъдето смятат, че хората вече разполагат с повече информация за предпазните мерки и не се страхуват да празнуват извън дома.

Голямата въпросителна е дали в следващите дни и седмици няма да бъдат затворени нощните клубове в още градове, както и дали това няма да се случи повсеместно за всички заведения в страната по примера на много европейски държави.

Интеренет обаче изобилства от оферти за коледни и новогодишни празненства, както и за студентския празник 8 декември.

„Купувайки по-рано пакетите, клиентите имат отстъпки за ранни записвания, така че, да, има интерес към момента. Има интерес и от собствениците на ресторанти с над 100 места, за които дори с 50% орязан капацитет подобно мероприятие си струва да бъде проведено“, коментира пред БНР Павлин Косев, председател на Варненската ресторантьорска и хотелиерска асоциация. Той обясни, че заради намаления наполовина брой на посетителите, се очаква цената на кувертите за коледни и новогодишни тържества да се вдигне с 10-15%.

Проверка в интернет показва, че в София офертите за посрещане на Нова година в механи и ресторанти масово е 100 лв.-120 лв. Във Варна тържеството струва между 75-100 лв. Празнуването на студентския празник пък излиза най-често между 30 и 40 лв. Спа-комплексите също рекламират отбелязване на предстоящите празници, като тържеството върви с минимум две нощувки,съобщава Сега.бг.

В някои от офертите са посочени и какви хигиенни мерки са предприети в съответното заведение. Масово те включват уверения за редовно дезинфекциране на помещенията, носене на маски от сервитьори и бармани, измерване на температурата на посетителите, дезинфектанти на всяка маса.

Среща се и супер-грижа за здравето на клиента като например стерилизиране на залите с UV-лампи, измерване на кислородната сатурация с оксипулсомер и подарък – стерилизирана маска за многократна употреба.

Собственици на затворени вече клубове се оплакаха, че изгарят с огромни загуби заради Хелоуин на 31 октомври срещу 1 ноември, за чието празнуване са предплатили за балети и шоу програми и нямат възможност да реагират. Те не вярват, че локдаунът ще продължи само две седмици, при което увисват и празненствата около 8 декемри. „Декември е най-силният ни месец“, заяви Лъчезар Захариев от Сдружението на заведенията в България. „Никой не може да ни убеди, че при затворени заведения, няма да се стигне до абсолютно безконтролно събиране на хора в частни домове, където няма да се спазват никакви мерки“, предупреди още той.

Според колегата му Ричард Алибегов има още много стъпки, които може да се направят, без да се стига до затваряне. „Обсъждаме различни модели – от влизане с маска в заведението до масата, след това ако се ходи до тоалетна – пак маска, или намаляване на децибелите, за да не е нужно да си викаме“, посочи Алибегов, който е председател на Асоциацията на ресторантьорите.

От БХРА специално настояха за яснота относно предстоящите Коледни и Новогодишни празници и сигурност, че направените към момента резервации за над 50% от капацитета на хотели, ресторанти и къщи за гости ще могат да бъдат осъществени. Както и да се реши въпросът какво правят зимните курорти, така че и гостите да са в безопасност, и безпрепятствено да се проведе ски-сезона.

Организацията предлага мерки, които работели в редица страни от ЕС, Русия и Турция. На първо място, самостоятелните заведения, които са извън хотели, летища, автогари и жп гари да работят поне до 24:00 часа. Тези, които са към места за настаняване или транспортни хъбове, да нямат ограничение в работното време. В местата за настаняване, ако капацитетът в заведенията е по-голям от броя на местата в хотела, те да бъдат задължени да работят с 50% от него. В случай, че се обслужват единствено гости на хотела, тогава заведенията да нямат подобно ограничение.


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар