Републиканците се сплотиха около Тръмп и контраатакуват

Миналата седмица завършиха публичните изслушвания по процедурата за импийчмънт в Комисията по разузнаване към Камарата на представителите в Конгреса на САЩ. Дванадесет човека разказаха за опитите на президента Доналд Тръмп да установи неофициална дипломатическа връзка с Украйна и да получи компромат за своя политически конкурент Джо Байдън. Веднага след приключване на процедурата, президентът Тръмп и неговите съюзници преминаха в масирано информационно контранастъпление.

Първият залп на новото идеологическо настъпление изстреля президентът, като охарактеризира конгресмена демократ и един от ръководителите на процедурата по импийчмънт Адам Шиф с думите: „Е, Адам Шиф е едно болно паленце“. Тази ярка характеристика той сподели на 22 ноември пред журналисти от Fox по време на почти едночасовото интервю по телефона. По време на разговора, който по думите на един от водещите, „стана отдушник на стреса за президента“, държавният глава за пореден път потвърди, че не е искал от украинския президент помощ в борбата със своя конкурент Джо Байдън, като обвини демократите в опит да го свалят от поста и нарече техния лидер Нанси Пелоси

„бясна, като дървеница в спален чаршаф“.

След това той прогнозира тактика на Демократическата партия относно импийчмънта, в който едва ли някой се съмнява, защото с този въпрос се занимава Камарата на представителите, в която доминират демократите. След това обаче казусът за определяне на вината на президента ще отиде за разглеждане в Сената, където съюзниците на Доналд Тръмп, републиканците, имат мнозинстмо. Някои от тях вече предложиха веднага да признаят държавния глава за невинен, без да разглеждат дори казуса по същество, но в интервюто си самият президент категорично се обяви против това.

Както поясни заместник-говорителят на Белия дом Хоган Гидли, президентът настоява за публичен разпит на свидетелите по делото, включително на Адам Шиф и бившия вицепрезидент Джо Байдън и сина му Хънтър, чиято работа за украинската газова компания Burisma, по времето, когато баща му е основен представител на САЩ в отношенията между Вашингтон и Киев, в администрацията на президента Барак Обама, предизвика подозрения в конфликт на интереси. И разбира се, публичен разпит и на лицето, чиято жалба даде старт на процедурата за импийчмънт.

Републиканците обвиняват демократите, че водят процедурата за импийчмънт при закрити врата. По време на публичните изслушвания оглавяващият Комисията по разузнаването, републиканецът Девин Нунес, нарече заседанията на опонентите сектантски и заяви, че ако точно се следват правилата, това ще бъде от полза за имиджа на съюзниците на президента. Въпреки че ръководителят на републиканското мнозинство в Сената, Мич Макконъл, многократно предричаше оправдаването на Тръмп в горната камара на Конгреса, президентът не пестеше сили да заздрави отношенията със съпартийците си. За трите месеца през есента, той обядва с 40 сенатори-републиканци, а миналия четвъртък покани на обед сенаторите Мит Ромни и Сюзан Колинс от групата на най-гръмките критици на президента в Републиканската партия.

Преторианците на президента

Вторият залп прозвуча на Капитолийския хълм. Сенаторът републиканец Линдзи Греъм се обърна към държавния секретар Майк Помпео и поиска всички документи за пребиваването на Джо Байдън в Украйна. В това число разпечатките от разговорите с украинския президент Порошенко и материалите за срещата на Девон Арчър, бизнес партньор на Хънтър Байдън, с бившия държавен секретар Джон Кери. Всичко тези документи ще му бъдат необходими, за да му „помогнат да даде отговор на подозренията, според които вицепрезидентът Байдън е бил причина за уволнението на украинския главен прокурор Шокин, с цел да бъде прекратено разследването срещу компанията, в която е работел синът му. В отговор на това, Байдън предупреди Линдзи Греъм, че се „опитва да започне нещо, за което ще съжалява до края на живота си“.

След това бе даден и третият залп. Тук се включи Рудолф Джулиани, личният адвокат на Доналд Тръмп и човекът, който някои от участниците в публичните изслушвания нарекоха главното действащо лице в „неофициалния канал за дипломация“ с Украйна. По повод тези изявления Джулиани каза: „Що се отнася до заплахите по адрес на сенатор Греъм, те приличат на това, с което аз се сблъсквах в своята работа срещу мафията в качеството си на прокурор, а след това и като кмет на Ню Йорк“. След това той публикува съдържанието на своето писмо до Греъм, в което пише, че разполага с трима свидетели, които притежават преки доказателства за сътрудничеството между демократите и украинците с цел да не допуснат избирането на Доналд Тръмп за президент.

По нататък той пише: „Свидетелите разполагат с устни свидетелства и с документи, а така също и записи, доказващи участието на семейство Байдън в подкупи, пране на пари, изнудване и някои други престъпления“. По думите му, тези свидетели не крият своите имена, но американското посолство в Украйна отказва да им даде визи за САЩ и поради тази причина той моли за намесата на Линдзи Греъм. Джулиани каза, че „мафията не успя да ме убие, така че не се страхувам от някаква „жълта“ преса“, като обеща, че в близко време ще предостави материал за „огромна корупционна схема“, която ще „разгроми Демократическата партия“.

Щурмът на парите

Защитавайки президента от импийчмънт, неговите съратници използват не само думи, а и пари. Близки до републиканците структури вече похарчиха 8 млн. долара за политическа реклама в „спорните“ окръзи, т.е. там, където конгресмените демократи не могат да разчитат на гарантирано преизбиране на следващите избори. При това привържениците на Тръмп обещаха, че в деня на обявяване на импийчмънт ще похарчат още 10 млн. долара. По-голямата част от рекламите представляват критика на процедурата за импийчмънт, като неконституционен начин за сваляне на законно избрания президент.

Републиканците се надяват, че именно въпросът за импийчмънта ще им помогне да си върнат мнозинството в Камарата на представителите на изборите през 2020 г. Демократите също харчат пари, но техните суми са по-малко и са насочени към други цели. Общо, те са похарчили по-малко от 3 млн. долара, основно за рекламни клипове, които подчертават преимуществата на избраните в Конгреса демократи, но не засягат темата за импийчмънта. Конгресменът републиканец Том Емър заяви, че „демократите социалисти, действително получиха мнозинство в Камарата на представителите, но всъщност, те се отказаха от него в деня, в който започнаха процедурата за импийчмънт“.

Както съобщава Politico, позовавайки се на стратезите на Републиканската партия, въпросът за импийчмънта помогна на републиканците по-активно да привлекат пари и да наберат нови привърженици. Тези факти се потвърждават и от социологическите проучвания. По данни на Gallup, нивото на подкрепа на Доналд Тръмп сред републиканците достигна впечатляващите 90 на сто.

Автор: Алексей Наумов, kommersant.ru

Превод от руски: Никола Стефанов

Източник: Гласове

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар