Репортери без граници: Борисов се крие от нас

През 2020-а година България беше поставена на 111-о място по свобода на словото от „Репортери без граници“. „Черната овца на Европейския съюз“ беше озаглавена секцията за страната ни в годишния си доклад за независимост на медиите.

„Правителството продължава да насочва европейско и публично финансиране към медии по напълно непрозрачен начин, като на практика приканва получаващите парите да бъдат по-меки към властта в отразяването си или да се въздържат от отразяването на конкретни проблематични сюжети. В същото време, съдебният тормоз над независимите медии като групата „Икономедиа“ и „Бивол“ продължава да расте“, пишеше в доклада.

Правителството и премиерът Бойко Борисов са поели ангажимент към международната организация „Репортери без граници“ в страната да бъде създаден борд, който да наблюдава медийната среда и да работи за подобряване на свободата на словото. Това се е случило през миналата година, но оттогава няма никаква обратна връзка от кабинета и от министър-председателя. Това заяви Павол Салай от „Репортери без граници“, който се включи във видео връзка от Париж в конференцията за свободата на медиите, организирана от евродепутата Елена Йончева в понеделник.

Не виждаме политическа воля и уважение на международните ангажименти, свързани с подобряване на медийната среда в България, категоричен бе Салай, който припомни продължаващите вече 3 месеца протести срещу правителството.

След среща с представители на организацията Борисов обещал да вземе мерки. „Репортери без граници“ изготвили предложения за подобряване на ситуацията, но от 6 месеца няма обратна връзка, а опитите за контакт са неуспешни. Организацията акцентира върху изсветляването на собствеността на медиите, повече яснота при разпределянето на субсидии и др.

Твоят коментар