Рамзан Кадиров: Западът праща в Чечения терористи, всички ще бъдат унищожени!

Във вторник в столицата на Чечения Грозни са били ликвидирани ислямски бойци, които са влезли в Русия от чужбина. Известно е, че убитите терористи са усъвършенствали бойните си умения в Сирия. Експертите по сигурността обръщат внимание на факта, че това се е случило малко след появата на съобщения за прехвърлянето на ислямисти от Сирия от Турция в зоната на конфликта в Карабах, пише руският вестник “Взгляд“, цитиран от Агенция „Фокус“.

Във вторник сутринта в квартал Октябрски в Грозни са били ликвидирани четирима бойци, отседнали в частна къща. От там са иззети оръжия, комуникационно оборудване и боеприпаси. По време на операцията двама офицери от Националната гвардия бяха убити (първоначално бяха докладвани трима), още един полицай беше ранен.

Малко по-късно президентът на Чечения Рамзан Кадиров назова неутрализираните бойци в своя канал в „Телеграм“. Магомед Цураев, Магомед Магомедов, Рамзан Муртазалиев и Майрбек Имамурзаев са се завърнали от чужбина в Русия, за да извършат терористични актове, каза ръководителят на републиката. Както обясни Кадиров, терористите са били включени в сисъка за издирвани лица от дълго време.

„Доскоро тези дяволи бягаха извън Русия, криейки се в Сирия и други страни. Сега, след като получиха заповед от западните си спонсори, те се върнаха и решиха да извършат поредица от терористични атаки“, обясни Кадиров.

„Адските хрътки са забравили, че ние възстановихме мира и реда в Чеченската република, така че бандитите да не нарушават спокойствието на гражданите. Всеки, който застрашава стабилността в региона, веднага ще бъде унищожен. Така беше и ще бъде отсега нататък“, подчерта Кадиров. Той увери, че ситуацията както в Грозни, така и в региона „като цяло е стабилна и спокойна“.

„Не са въведени ограничителни мерки. Движението е свободно. Всички услуги работят нормално. Силите на реда са работили възможно най-професионално, хармонично и тихо“, каза чеченският лидер.

Според силите за сигурност обаче заплахата от терористични атаки остава в квартал Октябрски в чеченската столица. Както казаха на ТАСС в оперативния щаб за специалната операция, служителите на реда събират проактивна информация и предприемат мерки за засилване на защитата на местата, където се събират много хора в Грозни. Започнато е наказателно дело за посегателството върху живота на служителите на реда.

„Смъртта на двама служители на реда в републиката е голяма загуба. Това доказва, че обучени офицери от специалните части трябва да се справят с проблемите с елиминирането на екстремисти”, каза Сергей Гончаров, президент на Асоциацията на ветераните от антитерористичното звено „Алфа”, пред вестника. Той припомни, че в Чечения има център за обучение на специални сили. Според експерта решението за използване на бойците от Националната гвардия за залавянето на терористите, а не на специалните части, е спонтанно.

„Националната гвардия и онези служители на реда, които бяха точно там, след като получиха информацията, са решили сами да елиминират терористите“, предположи Гончаров.

От миналата година в Северен Кавказ са убити 60 бойци и са предотвратени 19 терористични атаки. Според Националния комитет за борба с тероризма от началото на 2019 г. в този регион са предотвратени 36 терористични престъпления, задържани са 144 заподозрени в тероризъм и 220 техни съучастници, дейността на 35 тайни клетки е преустановена. Те се стремят да разпространяват идеологията на тероризма и продължават да се опитват да вербуват своите поддръжници, като използват, наред с други неща, социалните мрежи“.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар