Рамадан Аталай: При свободен пазар държавата не би трябвало да подпомага ТЕЦ „Марица изток 2“

Държавата вече помогна достатъчно на ТЕЦ „Марица изток 2“, оттук нататък те нямат друг изход, нямат и начин как да подпомогнат.

Това коментира пред БНТ членът на парламентарната енергийна комисия и депутат от ДПС Рамадан Аталай. 

Миналата седмица по предложение на БСП парламентът взе решение за спасяване на държавната въглищна централа.

 

Припомняме, че от Асоциацията на организациите на българските работодатели категорично възразиха срещу спасяването на ТЕЦ „Марица-Изток 2“ . Те аргументираха становището си със загубите на ТЕЦ-а и липсата на стремеж за оптимизиране на разходите.

 

 

Всички знаят как се определя цената на електроенергията – от КЕВР. Разбирам това, че предприятията искат справедлива цена на тока, .заяви депутатът от ДПС.

„ТЕЦ „Марица-Изток 2“ изисква от КЕВР цена, която е в рамките на 110 лв., а комисията определя такава от 77 лв. за мегаватчаса. Още когато се произведе тока той вече е под себестойността си. Държавата трябва ли да подпомага ТЕЦ „Марица-Изток 2“ при това положение? При един свободен пазар – отговорът е не. ТЕЦ „Марица-Изток 2″ не може да реши финансовите си проблеми с изключването на половината блокове“, каза още той.

„Ако погледнем само от икономическата страна, ако е един свободен пазар, държавата не би трябвало да подпомага ТЕЦ „Марица изток 2″. Въпреки решението, което взехме в парламента предишния петък, но тъй като имаме едно голямо предприятие – Български енергиен холдинг, той намира вече втора година начин да финансира онези загуби, които понася топлоелектрическата централа“, каза Аталай като коментира действията на компанията – майка, част от която е и тецът. 

Той подчерта, че държавната централа има няколко начина да излезе от създалата се ситуация, но не този, който прилага в момента – да работят половината блокове без да се съкращават работници. 

Според Аталай на първо място трябва да бъде либерализиран пазарът на електроенергия, а на второ – „при всички случаи трябва да се мине през вдигането на цената на електроенергията и за бизнеса, и за бита“, което е тежко решение.

„При свободен пазар държавата не би трябвало да подпомага ТЕЦ „Марица изток 2″“, подчерта членът на енергийната комисия.

 

„Парламентът взе решение да помогне на Българския енергиен холдинг да вдигне капитала на ТЕЦ „Марица изток 2“, за да не фалира. Ако ние не се включим по-бързо към зеления пакт, или не направим така, че да поискаме дерогация от ЕК за продължаване работата на въглищните ни централи, спирам се пак на ТЕЦ „Марица изток 2″, поради това, че тя се декапитализира, сама ще се затвори. Няма как догодина те пак да имат съответните средства да излязат на пазара за закупуване на емисиите“, подчерта Аталай.

„Пазарът на електроенергия трябва да се либерализира. При всички случаи ще има увеличение на цената на тока – и за бизнеса, и за бита“, разкри депутатът от ДПС.

„Без въглищните централи не можем да направим необходимия за населението микс. Нашето послание за „Зеления пакт – трябва“ по най-бързия начин да се влезе в механизма за справедлив преход. Независимо дали сме за или против закриването на на въглищните централи, то до 2050 г. имаме споразумение за нулеви емисии”, допълни Аталай за работата на въглищните централи.

„По река Дунав може да се осъществят водноелектрически централи, които могат да реализират същата енергия, като от ядрени централи“, категоричен бе депутатът.

Рамадан Аталай коментира и решението на прокуратурата да разследват целия приватизационен процес:

„И преди е имало ревизия на приватизацията. Но след три проверки и изтекъл срок на давност, едва ли ще намерят пропуски. Сега ще се хвърлят усилията на ДАНС и прокуратурата, за да може накрая ще се изкажат имената на моралните виновници“, завърши народният представител от ДПС.


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар