Рамадан Аталай: Премиерът не е в правото си да казва на КЕВР как да определя цената на парното

Цената на топлинната енергия, определена от КЕВР, е по-ниска с 15% в сравнение с 2019 г. Това коментира в студиото на „Още от деня“ по БНТ Рамадан Аталай, член на енергийната комисия в парламента и депутат от ДПС.

По думите му, процедурата за избор на нови членове и председател на КЕВР е започнала отдавна, но в момента трябва да се обявят съответните кандидатури и Народното събрание да направи промените.

На 1 април изтичаше срокът на сегашния състав на КЕВР, но смяната нямаше как да бъде направена поради пандемията, обясни депутатът.

Аталай обясни, че премиерът не е в правото си да каже как и по какъв начин КЕВР би трябвало да определи прогнозната цена за 2020 г. Това е работа само на този орган.

Депутатът призна, че има политически формации, които се опитват да оказват въздействие върху КЕВР.

Пандемията показа, че трябва пълна трансформация в енергетиката, образованието, здравеопазването. Ако тези средства, които ЕС отделя, не ги използваме за трансформация на базовата енергия, през която ще произвеждаме ел. енергия, бъдещото поколение няма да ни прости, коментира народният представител.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар