Разбра се как малкият Мехмед е стигнал сам до отдалеченото място-Намерили му обувчицата

 

2-годишното момченце, което цяла Якоруда търси близо цяло денонощие, се е движило босо около 2 км. през гората преди да го намерят, а не се е придвижвало по пътя, по който разстоянието е досат по-дълго.

Това заявиха от полицията в Благоевград пред „Телеграф“. Малкият Мехмед е прегледан от служители на Съдебна медицина вчера и докторите са категорични, че не е било бито, малтретирано или насилено. Единствените травми по малкия герой са драскотини по крачетата и ръчичките, получени от храсти. Още след изчезването на Мехмед плъзнаха различни версии.

Една от тях беше, че момчето е отвлечено. друга, че се е загубило, трета, че е възможно да са замесени роднините му. От благоевградската полиция категорично ги отхвърлиха вчера, като заявиха, че данните до момента сочат – момченцето е тръгнало само през гората. „Детето е оставено без надзор за няколко минути. Къщата на семейството е последна и зад нея има пътека към балкана. Именно там открихме едната му обувка. Мехмед беше открит на около 2 км. от дома си“, коментираха криминалисти. В издирването на детето се включи лично и шефът на дирекцията старши комисар Дойчин Дойчинов.

Той участвал и в беседите със семейството, за да се съберат достатъчно следи, които да помогнат да го открият. Експеримент показа, че разстоянието в гората се изминава от възрастен за около 40 минути. На дете на 2,7 години би отнело часове. Легнало на земята и съвсем босо то беше отрито от горския стражар Муртаза Клечов.

„Дадох му бонбон и се усмихна“, не скри вълнението си той. Психолози, които работят с детето, пък разкриха, че то не говори, а само се усмихва към момента. Муртаза Клечов ще бъде награден за проявените човещина и благородство, съобщи вчера директорът на Югозападното държавно предприятие инж. Дамян Дамянов.

Той изрази и личната си благодарност и уважение към горския служител за достойната постъпка в извънредната ситуация. Наградата е пари, като сумата е 500 лв. Клечов е с дълъг професионален стаж в системата на горите, а от 28 години е и стражар.

 

Твоят коментар