Радосвет Радев: Българската икономика ще започне да расте най-рано догодина

Българската икономика ще започне да расте след кризата най-рано догодина. Най-тежкото последствие от пандемията е отложеното потребление – по тази причина през миналата година в бюджета не са постъпили над 1 милиард лева – посочват от Стопанската камара.

Прогнозата е масовата ваксинация срещу Covid-19 да ускори стопанското възстановяване.

Предкризисните нива на БВП в българската икономика се очаква да бъдат достигнати едва през 2022 г., но първи признаци на икономическо възстановяване в производството вече са налични, а оптимизъм дава ваксината срещу Covid-19, коментира председателят на Стопанската камара Радосвет Радев, цитиран от БНР.

„И от тази гледна точка като че ли почва да отпада това чувство за всеобщ риск. Това гарантира подема,“ обясни той.

Най-доброто лечение за икономиката е потреблението на домакинствата, смятат от бизнеса, а Covid кризата ограничи именно потреблението, при това драстично, посочи Радев.

„В България втората половина на 2020 г. депозитите на семействата са се качили до нива 5 милиарда. Представете си 5 милиарда потребление. Само върху 5 милиарда 20% ДДС е 1 милиард – това са пари, които не са влезли в хазната, не са влезли в данъчната система,“ коментира той.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар