Радев към Борисов: Колко километра от АМ „Хемус“ се построиха за 10 години?

Призовавам да се спре със спекулациите, че президентът спира АМ „Хемус“ и инфраструктурното развитие на страната.

Това заяви самият Румен Радев пред журналисти след участието му на шестия световен конгрес на информационните агенции в НДК.

Държавният глава подчерта, че ветото, което е наложил върху промените в Закона за държавна собственост, и последвалото сезиране на Конституционния съд не се отнася за националните обекти. За тях отдавна си има ясна законова процедура за ускорено отчуждаване и предварително изпълнение и те изобщо не попадат в това вето и сезиране, заяви президентът и призова управляващите да правят разлика между национални обекти и обекти с национално значение. Ако техните юристи не могат да им го обяснят, да си наемат други, подчерта Румен Радев.

Напълно разбирам, че премиерът е зает и няма време да чете Конституцията и законите, но това е непростимо за хората около него , допълни държавният глава

Категорично магистралите няма кой да ги спре, но новите промени дават безконтролни възможности на правителството без никакви критерии да набеждава обекти с национално значение, както си поиска„, каза още президентът.

Той сподели, че е потърсен от администрацията на министерства, за да наложи вето върху промените в закона и да предпази правителството от създаващия се хаос. Радев очаква отговорно отношение към закона.

Аз съм най-големият поддръжник на АМ „Хемус“. Борисов преди 10 години обяви АМ „Хемус“ за приоритет и колко километра се изградиха, а колко се отчуждиха“, попита реторично Радев.

„Като не могат да се справят, президентът ли им е виновен?“, възмути се той.

За разлика от други политици, не изнасям българските проблеми зад граница, но ако някой разчита в това одобрение към българското правителство, греши„, подчерта още Радев пред журналисти.
Радев коментира така думи на премиера Бойко Борисов, че президентът промотира свършеното от правителството при посещенията си в чужбина.

Подкрепям добрите намерения на правителството, но при изхарчени огромни европейски и национални средства резултатите са далеч от възможното и очакваното, като обем и най-вече като качество“, посочи президентът.

Той коментира решението за 1 лв. партийна субсидия на глас с думите, че проблемът не е в самото финансиране, а да има механизъм, който да третира еднакво партиите.

Виждате, че в България управляващите партии нямат нужда от субсидии, те се финансират директно от властта, правят го по начин, по който не се и крият“, каза той и допълни, че субсидията е необходима най-вече на опозицията, която „едно такова решение задушава точно преди местните избори“.

В отговор на въпрос държавният глава каза, че следи с тревога процесите в БСП.

България не трябва да остава без политическа опозиция, защото това ще бъде пагубно за демокрацията. Процесите в БСП крият такъв риск, затова ги следя с тревога. Ако това се случи, упражняването и консумирането на властта в България остава без коректив, а много опозиционно настроени хора ще трябва да търсят друго решение“, каза Радев.

Според Румен Радев трябва да помагаме най-много на Северна Македония по пътя й към европейско членство, но и да следим европейските критерии да се изпълняват.

Пред участниците в конгреса по-рано държавният глава изтъкна, че хората изпитват остър дефицит от навременна, обективна и достоверна информация. Той смята, че тази тенденция ще се задълбочава.

Румен Радев добави, че бумът на социалните медии помита установените алгоритми за събиране, придобиване, обработка, анализ и разпространение на информацията. Растящите финансови проблеми пред професионалните агенции и медии водят до политически и икономически зависимости и до подкопаване на професионалните и етичните стандарти.

„Днес истината често се дави в море от фалшиви новини. Бързината взема превес пред достоверността“, изтъкна Румен Радев. По думите му разрушителният ефект на информацията вече може да бъде по-голям от този на бомбите и ракетите.


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар