Радев: В чиста и свята република управниците не се крият, а гледат гражданите с чиста съвест

В Пловдив се провежда тържествена заря-проверка по случай 135 г. от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

Слово произнесе кметът на Пловдив Здравко Димитров, прекъсван от освирквания на протестиращи, водени от двама от „Отровното трио“ – Арман Бабикян и адвокат Николай Хаджигенов. Когато президентът Румен Радев взе думата, скандиранията „Оставка“ и освиркванията стихнаха.

 

Протестиращите викаха зад гърба на стотици пловдивчани, които не искаха да се отъждествяват с тях и виновно се обръщаха назад. Чуха се и отделни освирквания по време на словото на президента , но те бяха заглушавани от протестиращите.

Накрая, по време на сигнала за тържествена заря проверка протестиращите отново викаха „Борисов е позор“.

 

Кметът Димитров посочи, че през 1885 г. в Пловдив се е събрал цветът на българската нация и с усилията на всички е било постигнато Съединението.

Президентът Румен Радев прие строя на воинските части и произнесе слово.

„Съединението е необратим акт, а българите са готови да отстояват свободата си, днес будна България преоткрива силата на девиза „Съединението прави силата,“ каза президентът, цитиран от Радио „Фокус“ – Пловдив.

Той изтъкна, че от цялата ни възрожденска история и Съединението сме научили, че лъжите, хитруването, репресиите и политиканските интриги не могат да спрат събуден народ, който е поел към осъзнатото си бъдеще.

„Доскоро заедно с вас почитахме славното минало на нашите герои, победите на нашата страна от историята, но историята неумолимо се движи напред. Днес Будна България преоткрива силата на девиза „Съединението прави силата“. Единението около ценности, братството на почтените хора, които се борят за вечните залози на живота: свободата, справедливостта, равенството пред закона, за чистата и свята република на Апостола, в която управниците не се крият, а гледат гражданите очи в очи с чиста съвест и доверие, защото заедно ратуват за доброто на България, в която българите са братя и разбират, че толерантността, солидарността и непреходността са писали и продължават да пишат най-светлите страници в историята на България“, допълни Радев.

“135 години ни делят от онзи септември, когато българският народ взе в свои ръце съдбата си и заличи границите, начертани от Берлинския конгрес. Половин България по волята на Великите сили бе оставена под властта на султана. Тъкмо Тракия, Средногорието и Родопите, които платиха с кръвта си цената на Априлското въстание, бяха откъснати от Родината, докато в Търново Свободна България се сдоби с Конституция. На българите от Източна Румелия бе натрапен органическият устав – една нефелна Конституция, която им отреждаше ролята на безгласни поданици. Дейците на Съединението поправиха тази историческа несправедливост. В онези дни Възродена България показа на света как цивилизовано, без насилие един просветен народ от вярата на нашите възрожденци се събира под общата стряха на своята историческа Родина и няма сила, която да го спре. Победата на българските капитани над чуждите генерали в последвалата война доказа, че Съединението е необратим акт, а българите са готови да отстояват свободата си – хора дръзки и свободолюбиви с принципност и решителност се намират винаги в нашата история дори когато народът ни е изглеждал примирен“, каза още в словото си държавният глава.

„Толерантността, солидарността и непреклонността пишат най-светлите страници в историята на България. Лъжите, хитруването, репресиите и политиканските интриги не могат да спрат един осъзнат народ, поел към своето бъдеше. Да живее свободна и единна България!“, завърши държавният глава.

На тържествената церемония в Пловдив присъстват вицепрезидентът Илияна Йотова, председателят на парламента Цвета Караянчева и множество други официални лица.

 

 

Очаквайте подробности

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар