Първи случай на африканска чума по свинете е регистриран във Великотърноска област

 

Първи случай на африканска чума по свинете е регистриран във Великотърновска област. Заболялото животно е от домашно стопанство в село Ореш, община Свищов, съобщи д-р Кристиян Кирилов, председател на Общински съвет (ОбС) – Свищов и практикуващ ветеринарен лекар, предаде Радио „Фокус“ – Велико Търново.

 

Той уточни, че мъртвото животно е установено още вчера, а резултатът за наличието на африканска чума е потвърден по-късно от Българска агенция по безопасност на храните.

 

„Предприети са необходимите мерки. Добре, че голяма част от стопаните сами правят това, което трябва. Имам предвид, че от вчера следобед до днес голяма част от домашните прасета в селото са били умъртвени, за да избегнем разпространението“, уточни още д-р Кирилов.

 

Вече е издадена заповед от д-р Дамян Илиев, директор на Българската агенция по безопасност на храните, за това останалите животни да бъдат умъртвени до утре. В селото в момента има 15 малки и 6 големи прасета.

 

Д-р Кирилов увери, че към момента няма сигнали за подобни проблеми в други населени места. Въпреки това са предприети необходимите превантивни дейности. На всички стопани се провежда обучение. Прави се преброяване на животните и тези, които са достатъчно големи за консумация се убиват. „Останалите продължаваме да ги наблюдаваме, да взимаме проби за заболяване и да следим обстановката“, каза още председателят на ОбС – Свищов.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар