Путин заяви, че не очаква пробив на срещата с Байдън

Руският президент Владимир Путин заяви, че не очаква пробив след предстоящата среща на 16 юни в Женева с американския президент Джо Байдън, но вярва, че двете страни имат общи интереси, предава ТАСС.

„Не очаквам пробиви в резултат на тази среща. Но мисля, че въпреки противоречията и те не са създадени от руската страна, бих искал да отбележа това, все още имаме съвпадащи интереси“, каза държавният глава на среща с ръководителите на водещи световни информационни агенции. Срещата беше модерирана от изпълнителния директор на ТАСС Сергей Михайлов.

„Това е решаването на екологични проблеми, това е стратегическа стабилност, съвместна работа за разрешаване на редица регионални кризи“, изброи руският лидер. „Това е изключително важно, защото е свързано с проблемите на сигурността на нашите страни. Ако вземем регионалните кризи, например в Близкия изток, До какво води неразрешената криза? До разпространение на тероризма. Това е изключително опасно за всички. За Америка, за Русия, за Европа, за други региони на света. Липсата на решение на тези въпроси е причината, а тероризмът е пряка последица от случващото се там“.

Путин също заяви, че се надява на конструктивна среща. „Аз изхождам от предположението, че президентът Байдън е много опитен политик. Той е на практика в политиката през целия си живот, той е добре запознат с много от проблемите, които посочих, тъй като той лично участваше в различни качества и в различно време при разработването на въпроси от този вид“, каза Путин. „Така че се надявам нашата среща да бъде конструктивна“.

Президентът отбеляза, че САЩ трябва да се научат да зачитат интересите на Русия, за да се нормализират отношенията между двете страни.

Руският лидер беше попитан какво трябва да се направи, за да се повиши нивото на доверие между Москва и Вашингтон и да се засили тяхното сътрудничество. „Основното нещо, което трябва да се направи, е да се отнасяме един към друг с уважение и да отчитаме интересите на другия. В най-широкия смисъл на думата“, отговори Путин.

„И това не е обща фраза“, предупреди президентът. „Това е смислено нещо“. „Не ние (властите в Москва) вкарахме руско-американските отношения в състоянието, в което се намират днес. Не направихме това. Не направихме първи нито една стъпка, която е била вредна за руско-американските отношения“, подчерта Путин.

Той заяви, че САЩ са предприели много стъпки, които са имали изключително негативно въздействие върху руско-американските отношения. В същото време президентът посочи, че не би искал да говори подробно по тази тема в навечерието на двустранната руско-американска среща на върха, която ще се проведе на 16 юни в Женева. „Няма да изброявам сега, защото ми се струва, че в навечерието на нашата среща [с държавния глава на САЩ Джо Байдън] е по-добре да не изброяваме причините за колапса на руско-американските отношения. Но има достатъчно стъпки. САЩ ни наложиха санкции и продължават да ги налагат по всеки повод и без никаква причина. Само защото съществуваме. Но ще трябва да се примирим с това. Русия е, беше и ще бъде, точно такава, каквато е , ще ги има и САЩ, които играят много важна роля в света. Наистина исках те да играят стабилизираща роля, но в този контекст, според мен, руско-американските отношения също са важни“, каза Путин.

В същото време той характеризира Байдън като един от най-опитните световни политици. Освен това, както потвърди Путин, той очаква срещата на върха в Женева да бъде конструктивна. „Президентът Джо Байдън е, по мое мнение, един от най-опитните световни политици. Защото той, с различни качества и по различно време, в продължение на много и много години, участва лично в дискусията, изготвянето на решения по всички тези въпроси които са важни днес за целия свят и за двустранните отношения. Много бих искал нашата среща, повтарям още веднъж, да се проведе по конструктивен начин“, отбеляза руският лидер, цитиран от „Фокус“.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар