Путин: Да не допускаме в ръцете на терористи да попадне оръжие за масово унищожение

Президентът на Русия Владимир Путин призова държавите от Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) да не допуснат в ръцете на терористи да попадне оръжие за масово унищожение, предават ТАСС и БТА.

„Смятаме за важно да се блокира финансовото подхранване на терористи с доходи от наркотици и да се прави всичко, за да не се допуска в техни ръце да попаднат химическо, биологическо и други видове оръжия за масово унищожение“, заяви той на срещата на върха на ШОС в Бишкек, столицата на Киргизстан.

Президентът на Китай Си Цзинпин каза, че ШОС трябва да стане образец за сътрудничеството в опазването на „комплексната и устойчива сигурност“. Той прикани към засилване на борбата срещу „трите вида зло“ – сепаратизма, тероризма и екстремизма.

Министър-председателят на Индия Нарендра Моди предложи свикването на международна среща на върха за противодействие на тероризма. „Духът и идеалите на ШОС съответстват на развитието на сътрудничеството в борбата с тероризма“, каза той.

Пакистан поддържа инициативата на страните от ШОС по въпроса за борбата с тероризма, заяви в Бишкек пакистанският премиер Имран Хан. По думите му неговата страна има „определени успехи“ в тази област и е готова да сподели опита си с други страни. Той подчерта, че Пакистан осъжда тероризма във всичките му прояви, вкл. държавния тероризъм.

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев предложи страните от организацията да създадат единен център за информационна сигурност. Той поясни, че тероризмът се проявява и в световната компютърна мрежа и това налага предприемането на допълнителни мерки за киберсигурността и в частност защитата на информационното пространство на организация.

Държавният глава на Таджикистан Емомали Рахмон също призова страните от ШОС по-активно да противодействат на терористичните и екстремистките организация да използват информационните технологии. Той отбеляза, че безработицата, бедността, социалната уязвимост са главните фактори за вербуване на млади хора в терористични и екстремистки групировки.

Пред форума на ШОС президентът на Беларус Александър Лукашенко издигна инициативата да се състои среща на генералните секретари на водещите световни организации, които да обсъдят проблемите пред сигурността. Освен ШОС той спомена ООН, ОССЕ, Общността на независимите държави (ОНД) и Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКБ).

Президентът на Иран Хасан Роухани изтъкна, че с агресивната си политика Съединените щати заплашват сигурността в Близкия изток и целия свят.

В ШОС членуват Индия, Казахстан, Киргизстан, Китай, Пакистан, Русия, Таджикистан и Узбекистан. Наблюдатели са Афганистан, Беларус, Иран и Монголия. На срещата на върха в Бишкек присъстват също представители на ООН, ОНД, ОДКБ и на Евразийската икономическа комисия, съобщи ТАСС.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар