Пулев се оправда във „Фейсбук“ за расистки намек към Джошуа

Боксьорът Кубрат Пулев използва социалната мрежа „Фейсбук“, за да минимизира щетите от своя необмислена реплика по адрес на световния шампион в тежка категория Антъни Джошуа. По време на пресконференция в сряда, посветена на бъдещия мач между българина и британеца, 39-годишният софиянец беше помолен да коментира силните страни на 31-годишния англичанин.

 

„Може да кажем, че има силен удар. Безспорно. Други силни страни… По-хубав тен има от мене“, отвърна Пулев (б. р. – изказването му може да бъде чуто на 26:50 мин. от видео записа по-долу).

 

Последните думи бяха възприети като расистки намек за чернокожия Джошуа и намериха отзвук в редица авторитетни британски медии начело със „Скай Спортс“.

Часове по-късно българският претендент за световната титла във версия IBF публикува обяснителен текст на официалния си сайт KubratPulev.com, който сподели и в профила си във „Фейсбук“. Това се случи снощи, в деня, в който Антъни Джошуа отпразнува своя 31-ви рожден ден.

 

„Приятели, следейки ожесточеността, с която някои чуждестранни медии се опитват да използват името ми през последните часове, бих искал да споделя следното: Никога и по никакъв повод не бих си позволил проява на неуважение към човешко същество на расова, етническа или религиозна основа. Именно на това постоянно уча малките ми племенници. Всеки от нас се ражда на тази земя с равни права, като абсолютно никакво значение няма цветът на кожата. Не мога да повярвам как думите ми по адрес на Антъни Джошуа са извадени от контекста. Нито за миг не ми е минало през ума да дискредитирам спортист заради цвета на кожата му! Аз имам сред приятелите си хора – представители на различни раси и етноси. Всички те са страхотни и достойни личности и мои много добри приятели от дълги години, които уважавам и обичам“, написа Пулев.

В допълнение боксьорът поднесе и частично извинение за думите си, като използва случая да честити празника на своя бъдещ съперник:

„2020 година сме и силно се надявам хората да спрат с това дребномислие и човешкото същество да еволюира интелектуално и да осъзнае, че истински ценните човешки достойнства на този свят не се проявяват по външни белези, а чрез силата на човешкия дух и добродетелите, които носим вътре в себе си! Нека някои хора не дават път на комплексите си и не си съчиняват измислици, колкото и да им е скучно! Затова, ако някой се е почувствал засегнат от думите ми, нека се опита да разбере какво точно исках да кажа и в какъв смисъл и, ако не може да ме разбере, да приеме искрените ми извинения. Използвам възможността да честитя рождения ден на Джошуа, който е днес и да му пожелая много щастие и здраве, което в наши дни е по-ценно от всякога!“


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар