Процесорите на Qualcomm са нова възможност за смартфоните на Huawei

Qualcomm изглежда е новата надежда за бъдещето на смартфоните Huawei. Китайската компания беше атакувана с редица санкции от САЩ, които ограничиха възможностите ѝ за търговски отношения с дълъг списък партньори, но сега се оказва, че Qualcomm са подали искане за лиценз, който да им позволи да работят с Huawei. 

Новината беше съобщена от CNBC, които се позовават на информация от самите Huawei. Според източника Huawei са споделили, че Qualcomm е подала към американското правителство искане за лиценз за продажба на продукти към тях и ако такъв бъде получен, китайците щели да продължат да ги използват в своите устройства. 

Да, и до момента Huawei има в портфолиото си някои модели с процесори Snapdragon от Qualcomm, но те бяха рядкост. Компанията разчиташе основно на собствените решения Kirin, особено във високия клас. Те обаче се произвеждаха от тайванската TSMC – партньорство, което след 15 септември 2020 г. не може да продължи заради санкциите на САЩ.

Така днес Huawei е изправена пред търсене на нов партньор, който да доставя процесори за смартфоните им, а това може да е много трудна мисия, ако не бъде получен лиценз. 

Междувременно Intel получи такъв лиценз и ще продължи да доставя процесори за продукти на Huawei. На този етап китайците използват Intel Core платформата за някои свои лаптопи например. 


Източник: nixanbal.com

Твоят коментар