Проф. Румен Гечев: Европейските митници са поставили оценка „3 -“ на българските

Европейските митници са поставили оценка „3-“ на българските митници, тъй като са открили огромни трагедии.

Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ народният представител от ПГ на „БСП за България“ проф. Румен Гечев.

„Онзи ден излязоха и данни от проверка на европейските митници. Само ще загатна един проблем, който вероятно ще бъде предмет на обсъждане в следващите дни, но от 17 януари има доклад на европейските митници от името на ЕК, който беше от пет показателя. По един от тях на българските митници при проверката се дава добра оценка, 4 оценки са незадоволителни. Това ще рече 3 на релси“, обясни той.

Според депутата скоро това ще бъде основен сюжет за разговор. „Това е огромен скандал, който не може да бъде подминат и е свързан отново с умишленото, според нас, подаване на данни към НСИ, пак от митниците. Нашите митници са една голяма трагедия. Спомняте ли си, че преди първият случай беше от последните 3 г., преди около година и половина – две в медиите излезе случай, когато отиват на проверки в един граничен митнически пункт и когато виждат проверяващите, че спират с колите, цялата смяна панически, едва ли не разбиват прозорците и бягат в полето. Няма такъв случай в света. Онзи ден разбрахте, че арестуваха цялата смяна, 30 души ли бяха? От цялата смяна само кучето не са арестували на митницата. Повдигнати са обвинения на десетина души, за другите се провежда следствие. Това митница ли е, това държава ли е? Това орган, който ще ми подава данни на националната статистика, от която ще правим ние някакви изводи по вноса на стоки в България ли ще бъде?“, попита проф. Гечев.

Очевидно е, че нещата са достигнали своите гранични параметри, добави той.

 

Ето и цялото интервю на проф. Румен Гечев, народен представител от ПГ на „БСП за България“ за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“.

– Колко реална е тази оценка на Еврокомисията за българската икономика? Усеща ли обществото това подобрение?
– Тази оценка за българската икономика по същество няма никакво отношение към жизнения стандарт на българина. Оценката на Европа не е подвеждаща, но ще ви кажа по какви показатели България е извън дисбалансите. Този, който е чул подреждането на страните, сигурно се е шокирал. А пък – о, чудеса, Германия, Холандия и Швеция са останали с дисбаланс. Значи единият народ живее добре, но по един от 30 показатели има лек дисбаланс, а другият няма дисбаланси, но живее зле. Така че не знам тук дали да плача или да се смея.

 

Второ, тези показатели от 2012 г. показват промени в динамиката на икономиката и не са оценка за нейната ефективност и заради нейната конкурентоспособност. Това е добре, че нямаме по-големи колебания от границите, които те са показали 3 и 6% в една доста широка таблица от финансови, икономически и други показатели. Но там има показатели и по динамика, които нямат пряко отношение към правителството. Даже на пръв поглед някои показатели изглеждат добре, но всъщност не чак толкова. Например, това че намаляват задълженията на фирмите. Това звучи добре. Лошо е задълженията на фирмите да растат прекалено много, тъй като това е фирмен дълг. Но в същото време, ако се вгледате в показателите, ще видите че дългът на фирмите намалява, защото има друг показател, който не е включен в тази таблица, а той е производството. И когато ти намалява производството, ти намалява и дългът на фирмите. Но това хубаво ли е? То е трагично. Или да кажем финансовата стабилност.

 

Ще ви дам един пример. Един клошар например, той е изключително финансово стабилен, няма дългове, а и да иска да вземе дълг, на един клошар никой няма да му даде заем. И ако го погледнете в тази таблица, клошарят ще изглежда перфектно, защото той няма задължения.

 

Въпросът е не дали имаш или нямаш задължения, а ако имаш задължения за какво си взел парите, използвал си ги ефективно? Тъй като световната икономика работи на кредит, това е напълно нормално. Проблемът е този кредит да се изплаща своевременно и да се взима разумно. Така че тези показатели, за които става дума, те са индикативни. Те са просто да се ориентира човек в промените в икономиката на дадена страна. Но пак смятам, след като България излиза от тези показатели за наблюдение временно, и ще ви кажа докога временно, а пък Германия, Холандия и Швеция остават заради един-два показателя, нали сами разбирате, че това противоречи на здравия разум? Временни са показателите, защото даже и тези оценки на ЕК по динамиките, те не отчитат подвеждащите данни на митниците и на НСИ за вноса, респективно за всички останали показатели на България. Защото тези оценки са правени от данни, които са подадени преди много месеци. И тепърва ще бъдат променяни.

– И като си го гледаме от нашата си камбанария, има ли икономически дисбаланси у нас?
– Има, как да няма дисбаланси. Най-големият дисбаланс у нас, който е безспорен, но той не влиза в тази таблица на оценки, е социалната поляризация. България по данни на Евростат, измерено за това какъв процент от богатите какъв процент от националното богатство владеят, ние сме категорично страната, където има най-много бедни, най-малко и най-богати.

 

Т.е. страната с най-силна социална поляризация. И това е най-страшният дисбаланс, който не може да бъде компенсиран от никакви други показатели. Освен това ние заедно с Румъния сме на дъното на европейската таблица по конкурентоспособност. Нещо повече то има от Европа страни, които са преди България, макар че не са членове на ЕС. Така че ние сме една, за съжаление нискоконкурентноспособна икономика, която губи позиция на европейския и световния пазар, което не е добре. Една икономика, която към социалната поляризация е страна с най-силно намалено население, а в света сме мисля в първите три по най-трагична демографска картина. И като сложите двете трагедии – социалната поляризация, даже преди нея бих сложил обезкървяването на България, най-вероятно сме слезли под 6 милиона души според определени експерти. Ние сме изправени пред страхотна демографска и икономическа катастрофа поради липса на българи, които да живеят и да работят тук.

– Има ли връзка тази оценка на ЕК и твърденията на БСП за манипулация на данните за растежа на българската икономика?
– Не, няма връзка, както ви казах, защото отделните институции на ЕС работят с данни, които се подават от България. И тези данни, които се публикуват те периодично – също на тримесечие или във връзка с оценка в случая с Европейския семестър, определен цикъл в определен период от време, става на базата на данни, които изпращат страните-членки.

 

Но изглежда е назрял моментът – преди 5 г. са правени проверки от Евростат в България, време е да се направят пак, защото е очевидно, че нещата с българската статистика в момента не стоят никак добре. И онзи ден излязоха и данни от проверка на европейските митници, между впрочем само ще загатна един проблем, който вероятно ще бъде предмет на обсъждане в следващите дни, но от 17-ти януари има един доклад на европейските митници от името на ЕК, който беше от пет показателя, по един от тях на българските митници при проверката се дава добра оценка, 4 оценки са незадоволителни. Това ще рече 3 на релси. С други думи европейските митници са поставили 3 минус на българските митници, тъй като са открили огромни трагедии. Но това ще бъде сюжет за друг разговор.

– Много скоро, предполагам?
– Скоро, защото това също е огромен скандал, който не може да бъде подминат и това е свързано отново с умишленото, според нас, подаване на данни към НСИ, пак от митниците. Нашите митници са една голяма трагедия. Спомняте ли си, че преди първият случай беше от последните 3 г., преди около година и половина – две в медиите излезе случай, когато отиват на проверки в един граничен митнически пункт и когато виждат проверяващите, че спират с колите, цялата смяна панически, едва ли не разбиват прозорците и избягват в полето. Няма такъв случай в света. Онзи ден разбрахте, че арестуваха цялата смяна. 30 души ли бяха?

 

Цялата смяна, само кучето не са арестували на митницата, повдигнати са обвинения на десетина души, за другите се провежда следствие. Това митница ли е, това държава ли е? Това орган, който ще ми подава данни на националната статистика, от която ще правим ние някакви изводи по вноса на стоки в България ли ще бъде? Очевидно, че нещата са достигнали своите гранични параметри.

– Очакваме на 5 март да бъдат публикувани и предварителни данни за БВП за 2019 г., а на 19 октомври ще бъдат публикувани и окончателните? Какво да очакваме?
– Първо, очакваме сензации. В смисъл, че това ще е първата страна в света, която ще си обявява данните за предната година през октомври. Целият свят ги обявява в края на март, началото на април. Те ще ги обявяват през октомври. Причината е, защото са в паника представителите на определени институции как да замажат положението. И сега дойде време на едно признание. Да, те ще публикуват сега на 5 март. Ние не знаем какво ще публикуват, но нали разбирате, че едва ли ще признаят и ще вдигнат двете ръце и ще публикуват новите изчисления, които почиват на обективни данни, на статистически данни от други страни за износ към България. Те най-вероятно няма да признаят, защото ако признаят в такъв размер, те трябваше вече да са си подали оставките всички по цялата верига. Най-вероятно се опитват да замазват.

 

И обърнете внимание, вчера мисля беше, вицепремиерът господин Томислав Дончев каза че е абсолютно сигурен какви данни ще бъдат публикувани на 5 март и че те ще бъдат почти същите, каквито са публикувани преди корекциите, както се изразяваме. И той каза даже, че си залага главата за тези данни. От това по-голямо признание какво искате, че има политически натиск. Вицепремиерът на Републиката пред цялата страна в интервю има наглостта да каже, че той е наредил какви ще бъдат данните на 5 март. Вижте интервюто от вчера. Това е изумително просто. Нямам думи.

– Наистина много различни оценки за българската икономика. Един въпрос се поражда – узрели ли сме за ERM2?
– Според мен към момента ние не сме готови за ERM2. Първо, с такива шменти-капели в областта на статистиките няма да ни вземат и на чакалнята на Централна гара в София, камо ли в Европа. Освен това има един показател, който не се чака цяла година, за да видиш какъв е. Това е показателят инфлация. Ние в момента по показател инфлация излизаме извън ограниченията на чакалнята, тъй като в България тя в момента е над 4%, а като се има предвид, че тя не може да бъде по-висока от най-ниската на ЕС с разлика от 2,5%, това означава, че ние в момента не отговаряме на единия от показателите. Но даже и да отговаряхме по този показатели, ние не сме готови. Вижте, две страни от първите 10 в света по конкурентоспособност – Швеция и Дания категорично отказват да влязат в чакалнята и в Еврозоната, имаха и референдуми. Три страни по-развити от България, бивши социалистически – Чехия, Унгария и Полша имат пълен консенсус на техните парламенти, правителства и президентство да не влизат в еврозоната в обозримо бъдеще и си запазват, и си укрепват националните валути.

 

Въпросът не е политически – дайте сега веднага да влизаме в еврозоната. България не е готова. Най-бедната, най-социалнополялизираната срана, с най-ниска конкурентоспособност, да влезе в зоната, където ще прехвърли изцяло суверенитета си, даже и малкият, който притежава в момента по паричната политика, която е силно ограничения в България, ни подлага на изключителни рискове, защото, както са обяснили Нобелови лауреати по икономика, водещи икономисти в Европа, разчетите които са направили, които ви посочих е, че рискът е съществен, защото в еврозоната се прокарват политики от страните, които диктуват паричната политика, а това са Германия и Франция. И не е тайна, че това което те диктуват е първо в техен интерес, а каквото останат, някакви трохи, ако останат, са за периферията, каквато е България. Така че ние сме подписали договора при влизането в ЕС, че ще се присъединим към еврозоната, това нищо не променя. Нека се присъединим. Въпросът е, че там не пише кога. Когато сме готови, по преценка на българските институции, ние можем да се присъединим. В момента българското правителство и в своя стил господин Борисов прецени преди една седмица, че сме готови. На бърза ръка за една нощ претоплиха манджата, промениха два закона едновременно между първо и второ четене, абсолютно по скандален начин. Натиснаха зелените копчета, събраха си гласовете, хайде ще влизаме в чакалнята на еврозоната. Минаха 48 часа и както обикновено господин Борисов се отметна с някакви консенсуси и други измишльотини, а всъщност фактите са различни. Единият от тях е, че всички разбраха, че не може да се има доверие на данни, които противоречат на здравата икономическа логика.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар