Проф. Преслав Димитров: Криза не се управлява, като се разчита на съвестта на хората

„Криза не се управлява като се разчита на съвестта на хората“, каза пред БНР проф. Преслав Димитров – декан на Стопанския факултет на ЮЗУ „Неофит Рилски“.

„Преди месец прогнозите ни бяха доста по-умерени. Но сега, ако не се вземат много, много строги мерки на институционално равнище, но и много активна кампания към българското население, както и налагане на санкции, месеците, които предстоят, ще бъдат трудни. Трябва да се съобразят и възможностите на здравната система да поеме новите случаи. Представете си при 3 или 4 пъти повече случаи. Това може да бъде избегнато, ако се действа сега и веднага,“ обясни проф. Димитров.

Той уточни, че за прогнозата е използван методът на Холт-Уинтърс за двойно експоненциално изглаждане при наличие на тенденции за циклично развитие.

Професорът подчерта, че отношение на икономиката го плаши какво ще се случи след 6 месеца:

„Не се вземаха мерки, за да се запази икономиката. Но какво ще се случи, ако след тези 6 месеца сме в същата ситуация. Това нещо трябва да се проиграе като сценарий и да се мисли добронамерено и трезво за следващата година-две и за българската икономика, и за икономиката на ЕС“.

В предаването „Неделя 150“ проф. Преслав Димитров беше категоричен, че трябва в най-кратък срок да се създаде национален център, който да управлява кризата, който да има правомощията да налага строги санкции и строг режим на поведение:

„Да може, когато е възможно, да се отпуска глътка въздух на отделните сектори. Второ – средствата, които ще се вливат за подпомагане на сектори и индустрии, трябва да бъдат насочени и към крайния потребител. Малкият човек да чувства загрижеността на държавата, а да не се чувства изоставен на собственото си решение“.

Според него, ако не се стимулира крайното потребление, икономиката ще полети надолу стремглаво.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар