Проф. Пламен Киров: Прекият избор на прокурори и съдии би довел до политизация на съдебната власт

„Проектът на Конституцията е на Марешки, без неговите подписи нямаше да бъде внесена. Още на пръв поглед идва впечатлението, че не са работили много задълбочено, макар че в ГЕРБ има добри юристи. Проектите за Конституция са проект на много хора, плод на много проучвания“.

С тези думи започна участието си в предаването „Офанзива с Любо Огнянов“ по „Канал 3“ проф. Пламен Киров, бивш конституционен съдия.

„Още в първия абзац преброих поне 5 несъответствия. Не виждам например от години да е водеща темата за нова Конституция. Тя трябвало да защити основните принципи и начала на нашето съвремие – една Конституция няма такава функция“, сподели той.

 

„Действащата Конституция напълно съответства на европейските норми, а не разбирам и как ще се върне доверието на гражданите с нея. Основният мотив за премахване на ВНС е, че в Европа нямало такъв орган. Всъщност това е една традиция. То има задачата да запази някои основни принципи и ценности в непроменен вид. Другите конституции имат неизменяеми текстове“, коментира професорът.

„Най-вероятно Радев има проект за изменения на действащата Конституция, не за нова. В Европейския съюз няма президентска република, Франция е полупрезидентска. В последните 10 години живеем в канцлерска република, ако приемем президентска република, ще се чудим как да избягаме от нея. Авторитарните амбиции не са от днес в българската политика“, каза още гостът.

„Отчаян съм когато стане дума за промени в съдебната власт. Авторите на промените в нея бягат от отговорност. Скептичен съм, че промени ще решат проблемите. Прекият избор на прокурори и съдии би довел до политизация на съдебната власт“, смята проф. Киров.

„Идеите на новия проект за Конституция извеждат прокуратурата от съдебната власт. Според мен управляващите вече се готвят за парламентарни избори, не за велико народно събрание“, завърши проф. Пламен Киров.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар