Проф. Пламен Киров: Извън съдебната власт, прокуратурата ще бъде използвана за политически поръчки

„Президентът разполага с добър екип юристи, те са обяснили съдържанието на решение номер 3 на КС във връзка с тълкуване на формата на държавно управление. Там се съдържа забрана обикновеното Народно събрание да интервенира. Прокуратура, съд и следствие не могат да бъдат нарушавани. Прокуратурата може да бъде извадена от съдебната власт само с велико Народно събрание“. С тези думи започна участието си в предаването „Офанзива“ с Любо Огнянов по Канал 3 бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров.

„Радев искаше да намекне, че може да бъде рационализиран съществуващия текст, като се доуточнят правомощията на прокуратурата. Не е лошо да има дебат по тази тема. Представителите на различните партии се събраха и се разбраха през 2015 г. за конституционните промени. Парламентарната квота е последица от вдигането на мнозинството през 2015 г. Когато се разсъждава на парче и си фиксиран в решаването на едни проблеми, трябва да си даваш сметка, че ако ги решиш, може да породиш други“, заяви проф. Киров.

„Фиксацията води до бързи решения, но те ни изненадват с новопоявили се проблеми. В Европа няма единен модел, що се отнася до структурирането на съдебната власт. Това са консервативни системи, национално обусловени на базата на исторически опит и традиции на конкретната държава. При приемането на Конституцията през 1991 г. целта беше да не може да се упражнява политическо влияние“, сподели той.

„Ако извадим прокуратурата от съдебната власт, можем да я сложим в изпълнителната власт. Тогава тя ще бъде използвана за изпълнение на политически поръчки, да ударим опонентите и да скрием срамотиите на нашите. Така ще превърнем прокуратурата в политически орган. Другият вариант е да засилим ролята на главния прокурор. Великото НС е конституционно плашило. Българската Конституция няма „неизменни“ текстове. Веднъж свикано, ВНС не може да бъде разпуснато. Процедурата за избор на главен прокурор настрои съдии срещу прокурори“, коментира проф. Киров.

„Предложението на г-н Цацаров КПКОНПИ да е по-активна, е продуктивно. Полицейските ѝ правомощия по-скоро трябва да бъдат ограничени“, завърши проф. Пламен Киров.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар