Проф. Олег Йорданов, математик от САЩ: Америка преизбира президентите си, освен когато са неуспешни

Социологическите проучвания и екзит половете очертават интригуваща картина на президентската битка в САЩ. Броят на предварително гласувалите тази година надхвърли 90 милиона души. За сравнение – общо гласувалите на миналите президентски избори в Съединените щати са били 138.8 милиона души.
Възможно ли е математически да се предвиди изходът от президентския вот?

В момента данните сочат голямо предимство на кандидата на Демократическата партия Джо Байдън пред настоящия президент Доналд Тръмп, каза за БНР математикът проф. Олег Йорданов, който преподава в Южна Каролина.

„В Америка президентът не се избира пряко. Избират се 538 души, да ги наречем електори (които формират електоралната колегия – бел. ред.), които след това избират президента и тук е цялата трудност при определяне кой ще е следващият президент. Тези електори се избират по щати. Ако в един щат един кандидат спечели дори с един глас повече, всички електори в този щат, колкото и да са те пропорционално на жителите в този щат, отиват за него. С изключение на два щата – Мейн и Небраска, които са сравнително малки и нямат значение, може да се преразпределят електоратите.“

В ключови щати кандидат-президент може да спечели неочаквано и с това да обърне резултата, коментира проф. Олег Йорданов. Това се случи и през 2016 година.

„По тази прогноза Байдън води убедително. 347 срещу 191, които ще бъдат избрани – хора от електоралната колегия, а са необходими 270. Разликата е такава, че даже да се получи стандартна статистическа грешка, с много голяма вероятност, 90 на 10% следващият президент ще се казва Джо Байдън и ще е демократ“, допълни проф. Йорданов.

Исторически най-голямата разлика между прогнозни и реални резултати е постигнал Роналд Рейгън през 1980 г.

Всички социологически агенции в САЩ публикуват не само крайните си прогнози, но и необработени данни и моделите, по които обработват данните, уточни проф. Йорданов и определи това като добър пример и за българските агенции.

Един от източниците на грешка – когато резултатът изглежда прекалено сигурен, това демотивира част от избирателите на дадена партия, отбеляза още математикът.

Телефонното допитване като метод за сондажи води до това, че хора с университетско образование и живеещи близо до центровете на големите градове са по-склонни да отговарят, а повечето от тях по правило са привърженици на Демократическата партия. Това се смята за една от причините за изкривяване на данните през 2016 година, когато социолозите даваха предимство на Хилари Клинтън.

Америка има традиция да преизбира президентите си. Неуспешната политика е важен фактор това да не се случва, изтъкна още Олег Йорданов.

Прецедент за непризнаване на изборите в американската история няма. При настоящата усложнена обстановка и поляризация на американското общество непризнаването на изборните резултати от страна на някой от кандидатите крие неизвестни, смята той.


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар