Проф. Николай Овчаров: 2020 г. беше сложна, но и обновителна за отношенията ни със Северна Македония

2020 г. беше сложна, но и обновителна за отношенията ни със Северна Македония. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ археологът проф. Николай Овчаров за българо-македонските отношения през 2020 г.

„Отдавна трябваше да бъдат поставени картите на масата и да се говори пряко. В последните десетилетия и повече, ние като че ли избягваме този пряк конкретен разговор, опитвайки се да не коментираме тежките теми. Сега през 2020 г. нямаше как. Неслучайно употребих една фраза от Великата отечествена война – „Зад нас е Москва“. Всяко отстъпление от българска страна би довело до нарушаване на нашата собствена история“, изтъкна още проф. Овчаров.

По думите му, ако бяхме приели този компромис, за който толкова много настояват някои, трябваше да променяме нашите учебници.

„Става въпрос за това, че Самуил е български цар, той самият го е записал, че възрожденците са български възрожденци – братя Миладинови, Йоаким Груев и други. Няма как тези неща да отстъпим повече от тях. Смятам, че линията, която беше взета, слава Богу, от всички, от историци и политици, трябва да бъде продължена и по-нататък“, изтъкна още проф. Николай Овчаров.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар