Проф. Николай Михайлов: Библията на един добър път е заданието!

Библията на един добър път е заданието! Добре изготвеното задание ограничава възможността за каквито и да е грешки и дава основание на Възложителя да изисква. То поставя нивото и критериите за оценка на изпълнението. Нещо повече – едно задание трябва в своята основа да бъде изградено около идеята за пътната безопасност“.
Това заяви проф. Николай Михайлов пред делегатите на  XII Национална конференция по транспортна инфраструктура с международно участие, която вече втори ден се провежда в Несебър.

Термините „геометрия на пътя“, „наклони“ и „отводняване“ са елементи първо на безопасността, а после – на инженерната наука“, подчерта проф. Михайлов, който е ръководител на катедра „Пътища и транспортни съоръжения“ към УАСГ.

За първи път на Конференцията беше представена идеята за Нов Източно-балкански транспортен коридор по направлението Дурас – Скопие – София – Бургас – Истанбул, който в последствие стана основен акцент при председателството на Р България на Съвета на Европейския съюз, каза той. 
Факт е възобновеното членство на България в Световната пътна Асоциация, за което основен двигател и инициатор бе Катедра „Пътища и транспортни съоръжения“. В България се създаде Национален комитет, наши представители участваха в Световния конгрес в Абу Даби. Членството в ПИАРК ни позволява не само достъп до информация и знания от фонда на Световната организация, но и обмен на огромен опит и специалисти, посочи проф. Михайлов.

Той разказа, че у нас многократно е обсъждан шведскияа подход към Пътната безопасност „Визия нула“. След Решение №16 на Министерския съвет на Република България от 17 януари 2019-а вече е факт и възприемането на „Визия нула“ като „национална политика за постигане на висока степен на безопасност“.
Мерките, заложени в Решението на Министерски съвет, са изготвени от участници в Конференцията и са базирани на финалната Декларация на участниците в XI-та „Национална конференция по транспорта инфраструктура с международно участие.

Той разкри, че идеи и цели от „Декларацията на участниците в XI-та Национална конференция по транспортна инфраструктура с международно участие“ са заложени в реализацията на Държавната Агенция „Безопасност на движението по пътищата“, с ръководител Малина Крумова.
Убеден съм, че партньорството и процеса на нормотворчество с държавните институции ще продължи, подчерта проф. Михайлов.

В годините Катедра “Пътища и транспортни съоръжения“ и Университета са утвърдили водещите си позиции не само в рамките на академичните общности, но и в бранша на транспортната и инженерна инфраструктура.
През 2019а-а с помощта на бизнеса е създаден Научноизследователски център към Катедра „Пътища и транспортни съоръжения“, който официално отвори врати на 4-ти октомври.

За първи път от дълги години Катедрата е спечелила обществена поръчка за предпроектни проучвания за тунела под Петрохан.
„Българските учени излизат от своята „зона на комфорт“ и започват работа в реална икономическа среда, основана на конкуренцията“, заяви още проф. Михайлов..

Най-мащабният и престижен научно-професионален форум в областта на транспортната инфраструктура в България и Балканския полуосров се провежда ежегодно от 2007 г. насам. Организаторите ѝ са Катедра „Пътища и транспортни съоръжения“ към УАСГ, Институт по транспортно строителство и инфраструктура и Националният комитет на България към Световната пътна асоциация (PIARC) – Сдружение „Български форум по транспортна инфраструктура“.

Събитието се провежда под патронажа на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС), Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“.


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар