Проф. Николай Витанов: Процентът на новозаразените с коронавирус не е показателен

Процентите на новозаразени с коронавирус не ни носят информация, ако не смятаме правилно. Това каза в интервю за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ математикът от БАН проф. Николай Витанов, ръководител на екипа, който прави анализи и прогнози в помощ на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

Извадките по отношение на коронавируса не се правят на случаен принцип, обясни проф. Николай Витанов. Тестове се правят преди всичко на контактни на заразен. Другият вариант, в който хората си правят тестовете, е, когато хората се готвят за почивка в чужбина, т.е., това са хора без каквито и да било симптоми.

„Другата крайност са хората, които заминават за Гърция и си правят тестове и там процентът беше страшно нисък. Това отново не е случайна извадка, защото тръгналите на почивка едва ли са с температура. Ако отидете около Разград или Търговище, или в някое село, където хората не са чували за този вирус и там направите тестове, то заразените ще са почти 0%“, обясни той.

Ако общият брой на заразените се умножи по броя на направените тестове излиза число около 4%. Ако всеки ден се смята по този начин, можем да видим дали ситуацията се влошава или се подобрява, каза още проф. Николай Витанов.

 

Все още сме в първа вълна от пандемията, насочваме се към спокоен период до есента, посочи още проф. Николай Витанов.

Има четири сценария за развитие на пандемията. Това зависи от спазването на мерките, обясни той. Ако българинът масово реши да спазва противоепидемичните мерки, което е малко вероятно, то броят на заразени ще намалее.

„По-реалистичен е вариантът, в който известна част от неспазващите мерките, ще започнат да ги спазват. В този случай в края на месец август ще имаме около 14 хиляди случая, а в края на септември поне 20 хиляди. До колкото познаваме българското население това не е реалистично. Следващият сценарии е, ако хората, които спазват мерките продължат да го правят, а тези, които не ги спазват продължат да не ги спазват. Тогава в края на август се очакват 16 хиляди заразени, а в края на септември около 25 хиляди. Лошият вариант е, ко хората, които сега спазват мерките престанат да го правят и по този начин броя на неспазващите мерките стане над милион и половина. При този вариант здравната система може да започне да отказва, каза той.

Здравната система може да издържи на около 350 – 400 болни на ден, но не навсякъде в страната, предупреди проф. Николай Витанов. Според него правителството няма да наложи по-строги мерки, защото хората вече не са склонни да ги спазват. Трябва да се грижим за личната си хигиена, за да се избегне най-лошият сценарий, подчерта проф. Витанов.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар