Проф. Михаил Константинов: Членовете на секционни комисии са поканени за ваксинация

От днес членовете на секционните комисии са получили покана да се явят за първа доза ваксина, каза в интервю за „Фокус“ проф. Михаил Константинов – математик и председател на борда на директорите на дружеството „Информационно обслужване“.

„На тези избори трябва да се осигури сигурност по две линии. Първата много важна е политическата – да има доверие в изборите. В България това се осигурява с обстоятелството, че във всички избирателни комисии мнозинство има опозицията. Ще ви дам само един пример, в ЦИК има 21 членове – 11 са на опозицията, а 10 на управляващите. Във всяка комисия решенията се взимат с мнозинство 2/3, така че опозицията не само държи тази блокираща квота от 1/3, но тя има обикновено мнозинство във всички комисии“, коментира проф. Константинов. По думите му нито едно решение във всичките тези 20 000 секционни комисии, 31 районни и 1 централна, не може да се вземе без опозицията.

 

„Затова са ми много смешни тези оплаквания, че видиш ли някой щял да ни излъже. Няма кой да ни излъже – вашите хора са там. Ако вашите хора, говоря на опозицията, ви излъжат, това си е ваш проблем. Това нещо е налице във всички избори от 1991 г. досега“, допълни той.

„Второто нещо, с което се сблъскваме за първи път, е осигуряването на медицинска сигурност в условията на пандемия. Знаете, че започна ваксинацията на комисиите. ЦИК и Районните избирателни комисии получиха първата доза ваксина. От днес членовете на Секционните комисии са получили покана да се явят за първа доза, така че да има време до изборния ден, да получат и втора. Както знаете, дори и първа доза да има само, това дава доста висока степен на защита“, посочи той и уточни, че в този смисъл всички 80 000 души изборна администрация ще бъдат максимално защитени. „От тях самите зависи да се възползват от правото си на ваксина“, каза още той.

 

За първи път на парламентарни избори ще се гласува с толкова много машини. В приблизително 9 500 секции ще има по една машина, посочи още проф. Михаил Константинов.

„Досега сме гласували с 3000 машини, но на европейски избори през 2019 г. Така че това ще е едно ново предизвикателство към секционните избирателни комисии, които трябва да бъдат обучени много добре за новите задачи, които ще трябва да изпълняват. Избирателят ще реши дали да гласува с хартиена, или с електронна“, коментира проф. Константинов.

По думите му по негова информация в момента машините са в склад. „Както знаете, ЦИК фактически е собственик на машините. Доколкото знам, този склад сигурно е в Министерски съвет. Този въпрос не мога го коментирам компетентно, защото не е в моите задължения“, каза още той.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар