Проф. Любомир Киров: Над 63% от заболелите от коронавирус са се заразили в семейството си

Над 63% от установените случаи на заболели с коронавирус лица са се заразили в семейството си. Това каза за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ председателят на Национално сдружение на общопрактикуващите лекари проф. Любомир Киров.

Според него е важно да се изясни на децата какво да правят, след като се върнат от училище, особено, ако у дома има хора с повишен риск. Важно е още учениците да пазят учителите си, защото при възрастните заболяването протича по-тежко. Няма категоричен показател, който да насочва към задължителен PSR тест, обясни той.

„Ако има случай на лице с доказан вирус и другият човек, дете или възрастен, е бил в много близък контакт с него, тогава донякъде това е основание да се изследва. В последно време се обсъжда, че е по-подходящо да бъдат изследвани тези хора, които са били в близък контакт, но са и в рискова група, а не всички поголовно“, обясни той.

Професор Любомир Киров призова да бъдем разумни и внимателни, за да успеем да съхраним това, което имаме. Новото нормално не е нормално и трябва да възстановим нормалния си начин на живот, каза още той.

При карантиниране на цели класове заради контакт с установен случай на Ковид–19 не е необходимо тестване на всички деца. обясни проф. Любомир Киров.

Общопрактикуващите лекари нямат право да назначават изследвания за Covid-19, каза той. Единственото, което могат да направят, е да насочат нуждаещия се към РЗИ, които решават дали трябва да се направи PCR тест. Има и втори вариант, обясни проф. Киров.

„Общопрактикуващия лекар би могъл да насочи пациента към колега от специализираната помощ – инфекционист или пулмолог, който на основание на същите данни, които имаме и ние, да реши дали назначи тест. Този колега може да назначи тест, за да се извърши изследването. Ако нарисуваме тази картинка ще видите как се губи много време и как се удължава пътя на пациента, докато стигне до крайната точка. Да не говорим за разходите на средства и време по всичко това“, обясни той.

Най-прекият път е при сериозни съмнение за коронавирус директно пациентът да отиде там, където може да свърши работа – в РЗИ или на друго място, където може да му бъде взета проба, поясни проф. Любомир Киров. Той обясни, че родителите на деца до 18-годишна възраст, които са поставени под карантина, имат право на болничен за времето на карантината.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар