Проф. Красимир Антонов: Вирусите на хепатита са по-страшни от коронавируса (ВИДЕО)

Лицата, които са здравноосигурени, не виждам защо НЗОК да не поеме разходите им за тестове за коронавирус, отбеляза проф. Красимир Антонов, председател на Българското дружество по гастроентерология в предаването „Лице в лице“ по бТВ.

Вирусите на хепатита са по-страшни, категоричен беше той. „Счита се, че два милиарда и половина хора по света са се срещнали с вируса на хепатит Б и са се изчистили от него. Така, че за сравнение, коронавирусът е един малък изтърсак, но за съжаление с потенциал да се развие“, коментира той.

Хепатит Б и С са социален бич и тихите убийци, отбеляза проф. Красимир Антонов.

Над 95% са излекуваните пациенти, които са инфектирани с хепатит С, само тези, които имат много напреднала чернодробна болест, ефектът от терапията не е 100%, обясни още лекарят.

Той обясни, че когато няма болка и кървене хората не ходят на лекар, за това да убедиш един човек да отиде да се изследва, е не лека задача.

„Единствено може да го информираш, че ако използва венозни наркотици и има рисково поведение, дори да е било преди 1972 г., когато не се знаеше много за тази инфекция, по-добре е да се изследва“, каза проф. Красимир Антонов.

По думите му татуировките също имат отношение, проблемът не е в иглите, а в контейнерите, които остават със съответния оцветител, обясни той.

За хепатит Б ваксината е една от най-успешните, може да се прилага дори и на новородени. Тя е част от имунизационния календар и България е една от първите държави в света, които я въведоха и това е чест за нашата страна, посочи лекарят.

Според него обаче, когато човек стане на 20-25 години, този имунитет намалява и тогава отново има риск да се инфектира. Препоръката е да се направят изследвания, и ако няма антитела – да се ваксинира.

Хенатит Б е изключително заразен, предава се кръв и кръвни продукти, по полов път, както и по контактно – битов чрез слюнката, припомни лекарят. „За хепатит С също имаме кръвен път на заразяване, както и сексуален път за определена група хора, но няма контактно битово предаване“, каза още той.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар