Проф. Кантарджиев: Ще имаме много новозаразени, ако не спазваме мерките през зимата

Ако повече от 10% от хората не спазват мерките, когато застудее, стане влажно и започнем да се събираме на закрито, ще имаме много случаи на коронавирус у нас. Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. За „120 минути“ той обясни, че трябва да благодарим на сухото време и слънцето за по-ниския брой новозаразени.

 

Той подчерта, че за първи път преди седмица у нас е имало под 10% положителни тестове, като това се дължи на съмнителните случаи и на контактните лица на заразени. Проф. Кантарджиев уточни, че Министерството на образованието е дало възможност на всяко училище да приема различни мерки за носенето на маски.

 

„Не трябва да се създава паника и хората не трябва да се плашат, че ще се засегне психиката на децата. Децата, когато са в колектива на класа, ще бъдат без маски. Акцентът е върху проветряването, отстояването. Нека не драматизираме“, заяви той.

 

Ваксината срещу COVID-19 Проф. Кантарджиев уточни, че България като член на Европейския съюз ще използва европейска ваксина.

 

По думите му страната ни ще получи бързо от дозите, когато се появят на пазара. „Ваксината може да не действа достатъчно добре, но ваксината на европейския пазар ще бъде безопасна. 100% гаранция с много редки странични ефекти. В това може да сме сигурни“, изтъкна той. Според него рискът от бързи странични ефекти е малък, защото изследванията проследяват именно това – от момента на ваксинацията, 14 дни по-късно и 1 месец след това дали няма ранна и нежелана реакция.

 

„Следват и въпросите колко време ваксината ще поддържа имунитета, дали ще ни предпазва от инфекцията или ще води до по-леко прекарване“, обясни той.


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар