Проф. Йончев: Случилото се в САЩ не може да бъде заметено под килима

„Случилото се в САЩ не може да бъде заметено под килима. Това е уникално, но за да го разберем, трябва да излезем от митовете. В анализ във вестник „Монд“ от днес се казва, че събитията от 6-и януари сочат, че САЩ са заплашени от етнически и расов конфликт, който е в безизходица. Аз съм съгласен с това“. Това каза пред БНР проф. Димитър Йончев, експерт по национална сигурност.

Според него новата администрация в Белия дом ще трябва да се съобразява с едно напрежение, което ще съпътства много от предстоящите решения.

Той смята, че на Балканите САЩ ще имат като проблем номер едно турският президент:

„Колата скърца по отношение на Ердоган. Той помпа мускули, показва амбиции, работи с една много широкоспектърна политика и държи страната му да показва образ на суверенно поведение… Вторият проблем на САЩ ще бъде свързан с по-обща мобилизация на Източна Европа около границите с Русия, ние сме „за“ това. Ще се държим добре – нищо ново, въпрос на интензивност само“.

В предаването „Политически НЕкоректно“ проф. Йончев допълни:

„Виждам перспектива на развитие по проекта „Три морета“, тъй като инициативата влиза в геополитическия план за изолирането на Русия от останалия свята, включително и с военно присъствие“.

По думите му в края на годината отново ще се възстанови динамиката в световните премествания на хора и капитали:

„Това прави света друг и пандемията показва, че не можем да вземем общи решения и в собствените си либерални държави не можем да управляваме общността, защото хората станаха всеки сам за себе си и не слушат никого“.

Експертът коментира и Китай:

„Китай е насочен към себе си и китайците са култура, която наблюдава какво правят другите, но не се интересува от експанзии извън своята зона на интерес. Китай превежда всичко на собствения си език и уважава онова, което притежава от хилядолетия насам. Обществото е управляемо, макар че говорим за гигантска общност“.


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар