Проф. Илия Илиев от ПУ „Паисий Хилендарски“ получи златен медал за научно изобретение в Тайван

На официална церемония на Taiwan Innotech Expo, състояла се на 28.09.2019 г., изобретение на авторския екип на проф. Илия Илиев от ПУ „Паисий Хилендарски“ беше удостоено със златен медал със сертификат, а изобретение на колектива на доц. Димчева получи бронзов медал със сертификат.

Двете изобретения са резултат от многогодишна съвместна научно-изследователска работа на екипите, като част от изследванията са финансирани по проекти на ФНИ на ПУ „Паисий Хилендарски“.

 

Авторите на изобретенията са членове на научно-изследователския екип по проекта за изграждане на център по компетентност по персонализирана медицина (ПЕРИМЕД) и работят по по четири от работните пакети: РП 6 Молекулярни биомаркери на микробиота на гастроинтестиналния тракт; РП 10 Биокатализатори и природни биологичноактивни вещества; РП 11 Биополимери и нови материали; РП 12 Биосензори.

 

Проведените изследвания са част от научната програма на центъра и ще послужат като база за разработване на технологии за получаване на нови биоматериали, биосензори и включването им в състава на нови продукти.

 

ПУ „Паисий Хилендарски“ получи покана за участие в Taiwan Innotech Expo от Тайванския съвет за външно-търговско развитие (TAITRA) и с любезното съдействие на фирма IP Консултинг ООД, България организира самостоятелен щанд на изложението.

 

Директорът на Центъра по технологии към университета проф. д-р Илия Илиев представи четири изобретения на различни екипи от ПУ „Паисий Хилендарски“, защитени с патенти и полезни модели:

1. Инструмент за определяне на вътрешното съпротивление и напрежение на батерии с автори Невена Милева, Сотир Сотиров, Сергей Милев и Михаил Милев;

2. Био-електрохимичен метод за количествен анализ на L-аскорбинива киселина (витамин С) с автори Нина Димчева, Елена Хорозова, Тотка Додевска;

3. Получаване на водонеразтворим глюкан посредством траснферазна ензимна реакция с автори Илия Илиев, Тонка Василева, Веселин Биволарски, Теменужка Йовчева, Мария Марудова, Ася Виранева, Иван Бодуров;

4. Универсален лазерен микрорефрактометър с автори Иван Бодуров, Теменужка Йовчева и Симеон Съйнов.

Две от изобретенията бяха избрани за участие в конкурс на изложението за най-иновативно изобретение в област Биохимия, Биофизика и Медицина, а именно Био-електрохимичен метод за количествен анализ на L-аскорбинива киселина (витамин С) с авторски колектив на доц. Нина Димчева и Получаване на водонеразтворим глюкан посредством траснферазна ензимна реакция с авторски колектив на проф. Илия Илиев. Двете изобретения бяха представени по време на изловението пред международна комисия на Taiwan Innotech Expo.

 

В периода от 26.09.2019 до 28.09.2019 г. в Тайпе (Taipei), Тайван, в сградадата на Световния Търговски Център се проведе международното изложение за иновации и технологии – Taiwan Innotech Expo.

 

Организатори на събитието са Министерство на икономиката, Министерство на науката и технологиите, Министерство на отбраната, Министерство на образованието, Съвет на земеделие, Тайвански съвет за външно-търговско развитие (TAITRA) и Институт за индустриални технологични изследвания (ITRI). Представени бяха изобретения на близо 600 изложители, представители на университети, научни институти, компании, асоциации за интелектуална собственост.

 

Свои иновативни разработки – продукти и технологии представиха световни фирми като Нисан, Майкрософт, Мерк и др. Изложението беше посетено от над 45 000 посетители.

 

Области, в които бяха представени изобретения са: Продукти и технологии, Процеси на дигитализация на данните за електричеството, Оптика и информационни технологии, Биохимия и медицина, хранителни технологии, Биотехнологии, неорганична и органична химия, Химия на полимерите, Инженерство, Оптоелектроника и течни кристали.


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар