Проф. Иво Христов: Има оптимистичен сценарий за България – тази система да се счупи

„Българският парламент се е превърнал в бутафория. За съжаление българският преход започна с имитация на демокрация и ще завърши с карикатура на диктатура, този процес не касае обаче само България, същото виждаме в Полша, Унгария, Западните Балкани. Това показва, че моделът на либераната демокрация е приключил. „

Това заяви в предаването „Лице влице“ по бТВ депутатът от БСП проф. Иво Христов.

„Трябва да се направи анализ на прехода, голяма част от героите още дърпат конците, резултатът е едно олигархично управление, което се прикрива с етикета на демократичност. Върви неотклонно процеса на активно официално управляващите, които и да са те, на думи лицемерно твърдят, че са загрижени за народонаселението, но това добре ги устройва. 15-20% участват в имитацията на демокрацията, те много лесно могат да бъдат манипулирани, фишеци са – кого собствено представляват политическите сили, те са мразени от голяма част от електората, защото не представляват интерес“, обясни проф. Христов.

Той обясни, че ситуацията е такава у нас, за което преди е имал подозрения, сега разбрал, че е безнадеждно: „Това ще ми е последният мандат като депутат, това не е въпрос на усещане, а на здрав разум, такива фигури като мен са пречка, защото не влизат в общата схема, те трябва да бъдат омаскарени, но да не играят ролята, която трябва да играят. Има и оптимистичен сценарий – цялата тази система да се счупи, поради собствената си безперспективност. Ние се сриваме към авторитарни форми на управление, това има обективни предпоставки в България, и това е започнало още от режима на Фердинанд.

„Когато постигнем половината от това, което е постигнал Тодор Живков, пак ще говорим“, заяви депутатът от БСП на въпрос дали му липсва времето на Живков.

Проф. Иво Христов заяви още, че европейският проект се натъкнал на скалите на собствената си безсъдържателност: „По всички класически правила на либералната демокрация се назначават хората на високи постове в ЕК и ЕП,  и шефът на европарламента и Урсула фон дер Лайен, последното нещо, в което могат да бъдат обвинени е любов към България, защото се намраме по средата между САЩ и Русия, но не в смисъл на геополитическата карта“, обясни той.

Твоят коментар