Проф. Д-р Мутафчийски: Във ВМА наблюдават двама души за коронавирус

През нощта във Военномедицинска академия са постъпили двама души, пристигащи от Италия, които са поставени под наблюдение с минимална грипоподобна симптоматика. Това съобщи директорът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски, предаде репортер на БГНЕС.

 

И двамата имат минимална симптоматика, уточни Мурафчийски, обобщавайки тази сутрин работата на Националния оперативен щаб.

За всички, пристигащи от чужбина – от рискови зони, старанието на системата е да ги поеме под карантина. За всички, които нямат признаци на болест, трябва да имат домашна хигиена, поясни Мутафчийски.

Той подчерта, че се появяват фалшиви новини – от Румъния, че Русе е пламнало с коронавирус – няма такова нещо.

От своя страна проф. Тодор Кантарджиев съобщи, че доказаните случаи на грип Б през последната седмица са два пъти повече от грип А.

Оказа се, че с идването на пролетта нещата се разместват и очакваме разпространение на случаи на грип Б. Препоръчваме на хората Витамин Д, ограничаване на контактите, миене на ръцете и ако няма маски – шалове, посочи Кантарджиев.

 

Този модел на поведение, който сме предприели в момента, не сме го измислили ние. Това е модел, който се прилага в Азия и сега в Европа. В крайна сметка ние гледаме как действат и другите здравни системи по света, заяви още генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

,,По отношение на Италия – вече има обявени 320 случая на заразяване, т.е. със 100 повече от вчера. Регистриран е още един смъртен случай, с което жертвите стават десет. Ситуация бе обявена и в Хърватска. Там със заразяване бе регистриран мъж, завърнал се от Милано“, допълни той.

През целия ден ще бъда давана актуална информация за разпространението на болестта.


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар