Проф. Дуранкев: Не бях чувал бюджет да е антипандемичен, липсва Горанов

„Досега не бях чува някой държавен бюджет по света да е антипандемичен“, каза пред БНР икономистът проф. Боян Дуранкев, преподавател в УНСС, в коментар на подготвяния държавен бюджет за 2021-ва година.

Той добави, че вече са минали 7 месеца от пандемията, а пак управляващите са се оказали неподготвени.

Според него този бюджет почива на неточна диагностика на състоянието на българската и европейската икономика в момента.

„Бих казал, че ми липсва Влади Горанов (бивш министър на финансите в настоящото правителство на Бойко Борисов – б.р.). Той щеше някои мерки да ги прокара по-твърдо и да спре това безразборно предизборно харчене“, коментира професорът и добави, че и във времената на Тодор Живков не е имало такова харчене.

По думите на икономиста всички политически партии официално, а ГЕРБ неофициално действат в тази посока – работят по линия на това да се спечелят изборите, „включително чрез преки, а не както друг път чрез косвени насърчения в деня на изборите“.

Проф. Дуранкев подчерта, че върху бюджета има тежък отпечатък на предизборната кампания на управляващите от ГЕРБ и „Обединени патриоти“.

„Досега винаги така се е правило – всички правителства преди избори отваряха хазната“, посочи той и подчерта, че раздаването на пари на калпак не е ефективно и „не подбутва икономиката“, което е една от основните задачи в условия на криза.

Икономистът очерта прогноза, според която към края на 2022-ра година, ако е победена пандемията дотогава, България ще се върне към нивото на 2019-а година.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар