Проф. Дончо Градев: Хората са склонни към слухове, защото постоянно са лъгани

Хората са склонни към слухове, защото през последните десетилетия  постоянно са лъгани. Това заяви пред БНР социалният психолог проф. Дончо Градев във връзка с истерията сред родители в някои градове, че социалните могат да отнемат децата им.

Слухът възниква там, където властта не може да каже истината, не може да успокои хората или ако няма доверие към нея, добави той в интервю за  предаването „12+3“ на БНР. По думите му възникването на паники лесно се постига: „Винаги има недоволни хора в обществото. Има ли организатори и средства, можеш да изкараш на улицата когото си искаш“.

Проф. Градев допълни, че има и възможност слуховете да възникват по изкуствен начин, а не по естествено събитие. По думите му всеки може да се поддаде на паника: „Социалната несигурност в обществото е тази, която създава почва за паника. От друга страна – постоянното баламосване на хората от средствата за масова информация и политическите новини – как всичко е наред, как се повишава стандарта на живота, колко е важно да влезе Европа в нашия дом и други такива клишета изтъркват съзнанието на хората, те не вярват на такива работи. Трябва да се спре с тази фалшива пропаганда. Тогава слуховете ще намалеят, но никога няма да изчезнат“.


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар